Båtarna på bilden har inget med nattens räddningaktion att göra. 
Båtarna på bilden har inget med nattens räddningaktion att göra. 

Dramatisk sjöräddning utanför Tjörn

ANNONS
|

Sent igår kväll lämnade Sjöräddningsbåten Sten A Olsson Käringöns hamn med sin frivilliga besättning, skriver Sjöräddningen på sin facebooksida. Det som först verkade som ett rutinuppdrag blev snabbt ett sökande med stort pådrag.

– Vi fick ett samtal från vår medlemscentral om att en mindre båt hade fått motorstopp fyra till fem sjömil väster omOrskär. Vi avgick från Käringön och vår åttametersbåt i Skärhamn lämnade hamnen samtidigt, säger Petter Olsson, jourhavande skeppare vid Sjöräddningen Käringön.

Sjöräddningen var i telefonkontakt med den havererade båten, men väl vid sökområdet kunde de inte finna båten.

– Det började bli mörk och var dålig sikt så vi fick ta kontakt med sjö- och flygledningscentralen i Göteborg för att försöka pejla in båtens telefon. De hjälpte även till att ge oss bättre radarsökning.

ANNONS

Radarn gav tillslut en signal, och efter några timmars intensivt sökande kunde Sjöräddningen finna den havererade båten, nio sjömil väster om Skärhamn.

– Det är ju långt ut till havs och är ett stort område att genomsöka. Vid dålig sikt blir det väldigt svårt att finna någon. Men passagerarna på båten var vid ganska gott mod, om än något frusna, säger Petter Olsson.

Området där den havererade båten påträffades är ett kraftigt trafikerat område där många handelsfartyg passerar varje dag. När mörkret faller kan det bli en utsatt situation för en havererad båt.

– Det som triggade motorstoppet var ju ett elfel, då är det alltid bra att ha med sig extra ljuskällor ut, det är en lärdom vi kan dra från det här fallet. Sen är det alltid, oavsett situation, bra att ha med sig flytväst och vattensäkert mobilfodral, säger Petter Olsson.

ANNONS