Eleonor ska kunna använda sin bil

På Gunilla Josefssons (S) initiativ, ska det bli möjligt för Eleonor Dahlqvist och hennes assistenter att använda bilen igen. Sociala omsorgsnämnden ställde sig i går enhälligt bakom Josefssons förslag.

ANNONS
|

Bohusläningen berättade i början av augusti om den märkliga situationen där försäkringskassan gett en MS-sjuk kvinna rätt till personlig assistans och närmare en halv miljon kronor för att bygga om en bil, medan Orust kommun nekade sina assistenter att köra bilen. Detta har socialdemokraten Gunilla Josefsson reagerat på och presenterade i går ett förslag till beslut vid höstens första möte i sociala omsorgsnämnden.

Positiva beslut

I förslaget pekar hon på att två starka lagstiftningar gjort att Försäkringskassan tagit positiva beslut för Eleonor Dahlqvist och hennes rätt till ett självständigt liv. Hon föreslår att nämnden ska ge förvaltningen i uppdrag att se till att det blir möjligt för assistenterna att köra bilen, så att rätten till självständigt liv blir verklighet.

ANNONS

– Assistenten är den enskildes förlängda arm för att kunna leva ett så självständigt liv som möjligt. Förvaltningen ska se till att det blir möjligt. Det är viktigt att vi, vid minsta tveksamhet lyfter frågan i presidiet och får en ordentlig diskussion, säger Gunilla Josefsson.

Nämnden ställer sig enhälligt bakom Josefssons förslag till beslut.

”Rätt kompetens”

Johan Stein (C) som är nämndens ordförande sammanfattar beslutet.

– Det handlar om att vi ska vara noggranna vid rekrytering av personal och se till att rätt kompetens finns för brukarens behov.

Att formulera en befattningsbeskrivning helt enkelt, anpassad till respektive brukare. Svårare än så behöver det inte vara.

Frågan upp på fullmäktige

Gunilla Josefsson kommer att ta upp frågan även vid fullmäktiges möte den 26 augusti.

I en interpellation ställd till kommunalrådet Lars-Åke Gustavsson frågar hon:

”Hur kan det vara möjligt att Orust kommun efter positiva beslut i båda lagstiftningarna, inte låter den, för den funktionshindrade anställda, personliga assistenten köra bilen?”

ANNONS