Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Emma Frans håller föreläsning om fake news på Kulturhuset Kajutan i Henån. Bild: Orust kommun

Emma Frans på besök i Henån

Folkbildaren Emma Frans kommer på besök till Kulturhuset Kajutan i Henån. Den 6 maj föreläser hon om fake news och faktaresistens.

Emma Frans fick 2017 Stora journalistpriset för Årets röst och figurerar till vardags i sin spalt "Vetenskapskollen" hos Svenska Dagbladet.

Här söker hon bland annat svar på om våra mobiler verkligen kan ge oss cancer eller om det stämmer att risken för hjärtinfarkt ökar på julafton. Några av hennes senaste rubriker lyder "Vissa svarar inte på träning – sant eller falskt?" och "Äldre verkar vara sämst på källkritik".

Victor Dahlgren är biblioteksassistent i Henån och har varit delaktig i att organisera besöket och tror att ämnet kan locka en bred publik.

– Emma har en förmåga att ta ganska tunga och krångliga ämnen och göra dem lätta och underhållande. Källkritik är en kunskap som man hela tiden behöver putsa på och uppdatera och vi ser att många bryr sig om vad som är sann information, säger han.

Problem i det digitala

Emma Frans är Doktor i epidemiologi och studerar bland annat hur faktorer i miljön, levnadsvanor och genetiska faktorer påverkar hälsan och hur sjukdomar uppstår. Utöver besöket i Henån kommer hon även att föreläsa i Helsingborg och Malmö.

– Det jag pratar lite om är den digitala världen och vilka problem som har uppstått i den. Det handlar inte om att sociala medier bara är av ondo eller godo utan snarare att det i dag ställer högre krav på den som konsumerar media digitalt och vikten av att förstå sin verklighet, säger hon.

Hon säger att man kan se att ämnet har väckts till liv. Bland annat efter Brexit och presidentvalet i USA.

– Det man behöver tänka på är att det inte bara florerar falska påståenden, utan även att det finns en efterfrågan på det här påståendena. Vilket delvis hänger ihop med att man gärna tar till sig information som bekräftar ens egen världsbild, säger hon.

Ifrågasätt dig själv

Hon poängterar därför vikten att vara ödmjuk inför sina egna svagheter och vikten av att ifrågasätta sig själv och sina egna övertygelser.

– Kolla vad andra källor säger och jämför. Försök alltid att spåra originalkällan. Handlar det om vetenskapliga studier så kolla vad andra experter kommit fram till. Även att kolla efter intressekonflikter, det vill säga är det någon som ekonomiskt tjänar på detta eller finns det politiska faktorer som gynnas här? Sådana frågor är viktiga att ställa sig själv, säger hon.

Tid och plats:

Måndag 6 maj klockan 19:00 på Kulturhuset Kajutan i Henån.

För biljettbokning och mer information besök kommunens hemsida här.