Det var ett lag på fyra personer från Orust som under den gångna helgen begav sig upp till Stockholm för att delta i Food Truck-SM. Efter två arbetstunga dagar stod En Bohuslänsk Deli korad som vinnare med sin skaldjursrätt.
– Det var en överrepresentation på kött och de veganska rätterna tilltalar en mindre grupp. Jag tror skaldjur tilltalar massan på ett annat sätt, säger Niklas Krafft.
SM:et startade tidigt på fredagsmorgonen. Totalt var det 46 tävlande food trucks som ställde upp i kategorierna: burgare, mat i hand/bröd, mat på tallrik och vego/vegan. Tävlingsrätten skulle vara anpassad till sin kategori och snabbt kunna serveras till många gäster.
– Vi ställde upp i kategorin mat i bröd där vi tävlade med en skaldjurs-roll. Ett koncept som kommer från USA:s östkust. Vår rätt var en surdegsbrioche som vi rostade i karamelliserat smör proppad full med kräftstjärtar och aioli som var smaksatt med lime, säger han.
Juryns bedömning:
Utgick från smak, presentation/upplägg, helhetsintryck vid överlämnande av maten från vagnen samt service och hygien.
Även ätvänlighet (går det att äta stående, utan bord), kreativitet och tidspassning.
Hyllades som vinnare på scen
Kategorivinnarna gick sedan vidare till final där de sedan fick möta varandra – fast med en ny jury.
– Vi kände oss ganska trygga. Vi hade bra rutiner och har serverat den här rätten flera tusen gånger. Tiden var en viktig faktor men allt kändes bra hela vägen, säger han.
På prispallen hyllades sedan En Bohuslänsk Deli av publiken i Kungsträdgården när de korades som vinnare av Food Truck-SM 2019.
– Det är jättekul naturligtvis att ha vunnit och ett kvitto på att det vi gör är bra, säger han.
Laget bestod av Niklas själv med sin fru Maria Krafft tillsammans med paret Anthon Berg och Emelie Bernlo. Efter diplomutdelningen som skedde på scen fanns det varken tid för rast eller ro. Det var bara att sätta på sig förklädet och fortsätta jobba igen.
– Vi hann varken tänka eller fira. Det var hela vägen in i kaklet kan man säga, skrattar han.
Något som verkar vara ett motto för paret. Förutom food trucken som brukar visa sig på lördagar på Lindholmen Street Food Market nere i Göteborg, äger och driver paret även ett skaldjursföretag med både fiskeaffärer, restaurangverksamhet och catering på Orust.
Vad blir nästa steg nu?
– Nästa helg kommer vi åka till Helsingborg som är sista deltävlingen inför EM. Om vi ska delta i nästa steg har vi inte riktigt bestämt oss för än. Det hade varit roligt men vi får vad vi hinner med, säger han.