Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/7

En ubåt - bortom allt rimligt tvivel

Ubåten HMS Gotland dök på fredagen upp vid Orust efter en övning i Norge.

Medan Dagens Nyheter ägnade två hela uppslag åt ett reportage om det var eller inte var en främmande ubåt som sågs i Stockholms inlopp den 31 oktober förra året, dök plötsligt silhuetten av en ubåt upp utanför Nösund på Orust.

Den var vare sig möjlig eller sannolik, utan faktisk och odiskutabel - och inte heller främmande.

Den var svensk.

Ett vittne skriver i ett mejl till gp.se:

"En uppsluppen besättning firade en besättningsman som fick bada, och havskräftor och ostron intogs sittandes på däck."

Försvarsmaktens vakthavande informatör Kristina Åstrand-Bohman säger på fredagskvällen:

- För en gångs skull kan vi snabbt klara av vad det är för något. Det är ubåten HMS Gotland och den är på väg till sin hemmahamn i Karlskrona efter att ha varit med på en Nato-övning i ubåtsjakt i Norge, Dynamic Moongoose.

Övningen startade på Skagerrak och i Norska havet den 4 maj med ubåtar, ytfartyg och flygplan från tio länder, inklusive Sverige.

På måndag börjar ytterligare en stor marin övning när den svenska och finländska marinen tränar tillsammans. Samtliga svenska marina förband deltar.

I år är Finland värd för övningen, Finsweex-15, som blir den hittills största finsk-svenska marinövning med 17 svenska och finska fartyg.

Ett mål med övningen är bilda en gemensam marin stridsgrupp, Swedish-Finnish Naval Task Group, som ska ska vara insatsberedd från 2017.

Även på Västkusten genomförs en övning med början nästa vecka. Det är Bevakningsbåtkompaniet ur Amfibieregementet som övar i skärgården och på land kring Skredsvik, Lysekil, Hakefjorden, Björkö och mot Göteborg.

Drygt 200 soldater, sjömän och officerare kommer att förflytta sig till fots, med fordon och med båtar.

"Moment med lösskjutning och lysraketer kommer att genomföras i olika områden under övningsperioden. I enstaka fall kommer även moment med helikopter att genomföras.Vi ber er att iaktta försiktighet och passera på säkert avstånd", meddelar försvaret.