Engagerad. Britt Johansson har ägnat en stor del av sitt yrkesliv åt att hjälpa människor med förvärvade hjärnskador och är ordförande i Uddevalla afasiförening.
Engagerad. Britt Johansson har ägnat en stor del av sitt yrkesliv åt att hjälpa människor med förvärvade hjärnskador och är ordförande i Uddevalla afasiförening.

Engagerar sig för de som fått hjärnskador

Att hjälpa och stödja människor som har drabbats av olika typer av förvärvade hjärnskador är något som är viktigt för Britt Johansson, bosatt på Vindön i Orust kommun. Hon har bland annat tagit initiativ till att starta upp lokala afasiföreningar i Uddevalla, Orust och Tanums kommuner.

ANNONS
|

– Det är allt fler i yngre åldrar som drabbas av stroke eller andra typer av förvärvade hjärnskador i dag, säger Britt Johansson. En anledning till detta handlar om hur många har det med ökad stress på jobbet och privatlivet. Rökning och stillasittande är två faktorer som ökar risken att drabbas av en stroke.

Britt Johansson har arbetat som arbetsterapeut i kommun och landsting i 30 år med inriktning mot att rehabilitera människor som fått olika typer av förvärvade hjärnskador. Hon anser att det finns stora brister i dag när det gäller rehabiliteringen av människor med olika typer av förvärvade hjärnskador.

ANNONS

– Besparingar har inneburit att det finns alldeles för få tjänster som logopeder i den här delen av Västra Götalandsregionen, säger hon.

För några år sedan gick Britt Johansson i pension. Men engagemanget fanns kvar när det gäller att hjälpa och stödja människor som fått förvärvade hjärnskador och deras anhöriga.

Hon kände också att hon villa engagera sig på något sätt. Det har uppmärksammats i TV-programmet Fråga doktorn.

– Det fanns tidigare en lokal afasiförening i Uddevalla som inte hade någon verksamhet, säger hon. Jag såg till att verksamheten kom igång igen. I dag har vi flera olika aktiviteter för de som drabbats av olika typer av språkstörningar och de här personernas anhöriga.

Dessutom är Britt Johansson ordförande i den lokala demensföreningen i Uddevalla. Och leder även gymnastik på Ryttarens Café och aktivitetscenter.

Afasi innebär att man på grund av stroke, någon annan sjukdom eller olycka fått någon skada som innebär att man fått svårt att hitta ord eller förstå andra.

– En person som får exempelvis stroke får ofta hjälp av logoped i ett inledande skede, säger Britt Johansson. Sedan finns det inte så stora möjligheter att få hjälp. Vi som är aktiva i föreningen försöker hjälpa till på olika sätt.

ANNONS

Den närmaste tiden är det meningen att några av föreningens medlemmar ska få intensivträning av en logoped i Göteborg som håller på med en doktorsavhandling.

– Rehabilitering är viktigt för de som drabbats av den här typen av skador, säger Britt Johansson. Men det handlar om rehabilitering som sträcker sig flera år framåt i tiden.

Fakta

En hjärnskada kan vara medfödd eller förvärvad. Den vanligaste orsaken till förvärvad hjärnskada är stroke där en blödning eller propp orsakar syrebrist i hjärnan. Detta drabbar ungefär 30 000 personer per år i Sverige. Förvärvade hjärnskador sker ofta vid en olycka eller våldsbrott och kallas för traumatiska hjärnskador. Våld mot huvudet kan ge upphov till en primär skada på hjärnvävnaden på grund av de mekaniska krafter som uppstår. Man kan också få skador i hjärnan vid drog- och alkoholmissbruk. Källa: Hjärnfonden

ANNONS