Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Fängelse efter att ha sparkat polis

Mannen friades i tingsrätten när han åtalades för våld mot tjänsteman. Men efter att åklagaren överklagat domen till hovrätten döms nu mannen till en månads fängelse för att ha sparkat en polis under Henånkalaset.

Det var på Orust förra sommaren som händelsen inträffade. Henånkalaset arrangerades och en av besökarna, en man i 25-årsåldern, ska ha varit kraftigt berusat och avvisats av ordningsvakterna vid flera tillfällen.

Till slut tröttnade vakterna och man kallade på polis för att mannen skulle bli omhändertagen. När patrullen anlände ska mannen ha varit aggressiv och uttalat grova skällsord. Han ska även ha burit spotthuva efter att ha spottat mot ordningsvakterna.

Poliserna tog över omhändertagandet och förde mannen till sin bil. När den ena polisen påbörjade visitation av mannen ska han plötsligt ha böjt sig framåt och sedan riktat en spark bakåt mot polisen. Sparken träffade polisen över knät, vilket i efterhand ha skapat svullnad och problem för polisen.

Nekar brott

Mannen har hela tiden nekat brott och menat att han inte minns någon spark. Han har däremot uppgett att han minns att han fått panikkänslor av kombinationen spotthuvan och handfängslet.

När han ställdes inför rätta vid Uddevalla tingsrätt friades mannen med bedömningen man inte ansåg att det var styrkt att mannen haft uppsåt till att sparka polisen och att mannen inte ska ha kunnat kontrollera sina panikkänslor.

Men domen överklagades av kammaråklagare Patrik Stintzing och hovrätten ändrar nu tingsrättens beslut. Man gör bedömningen att mannen måste ha insett att en spark skulle kunna träffa och skada polisen.

Mannen döms därmed till en månads fängelse för våld mot tjänsteman. Han ska även betala skadestånd på 2300 kronor till den utsatta polisen.