Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Äldre par påstås ha trakasserat både grannar och personal på Orust. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Äldre par påstås ha trakasserat både grannar och personal på Orust. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Försökte vräka hyresgäster efter hundratals klagomål

Det äldre paret, bosatta på Orust, skickade över 100 klagomål och påstås dessutom ha trakasserat grannar och personal. Till slut gjorde fastighetsägaren Orustbostäder ett försök att säga upp paret. Men hyresnämnden sade nej med motiveringen att det inte fanns tillräckligt med bevis för att paret ska ha misskött sig.

Det är tidningen Hem & hyra som var först att rapportera om bråket mellan det äldre paret, stiftelsen Orustbostäder, dess personal och ett antal grannar.

Paret har under en tidsperiod på fem år skickat ett hundratal klagomål till stiftelsen Orustbostäder.

I uppgifter som hyresnämnden fått ta del av framgår att paret ska ha fotograferat andra hyresgäster och skrivit om dem i nedsättande ton.

Vid ett tillfälle har de påstått att bostadsområdet där de bor ser ut som ett "kaotiskt zigenarläger" och en "skräpig brädgård i fullständig oordning". En familj som bor i närheten har vid flera tillfällen kallats för "varelser". Vid ett annat tillfälle finns Orustbostäders vd med på bild och i bildtexten står det bland annat att han stolt inspekterar resterna efter branden i Henån i början av året. Orustbostäder beskrivs som en inramning till helvetets förgård.

Dessutom ska olika myndigheter och enskilda politiker på Orust fått en stor mängd mejl som bland annat handlat om felparkering utanför parets garage, fel på duschkarbinen, oreda i cykelhuset, utfordring av måsar och obegränsad växtlighet framför parets balkong.

Till slut gjorde Orustbostäder ett försök att vräka paret. Under hösten har tre ärenden avgjorts i hyresnämnden, det har bland annat handlat om uppsägning av garage och uppsägning av ett hyresavtal.

Orustbostäder har sagt upp avtalet när det gäller garageplats med motiveringen att det var kraftiga störningar. Parets uppfattning är att bilar och mopeder stått i vägen och att grannar har lagt ut spik, skruv och andra vassa föremål där bilar ska framföras. Men de nådde inte någon framgång utan förlorade sitt garage.

Martin Hellgren, vd Orustbostäder
Martin Hellgren, vd Orustbostäder

Företrädare från Orustbostäder menar att de har haft förståelse för parets situation och att flera försök har gjorts för att hitta en lösning på alla problem. Men av hänsyn till de närboende så kan inte kontraktet längre förlängas. Paret förnekar å sin sida alla anklagelser och framställer sig som ett gammalt pensionärspar som hela tiden skött sig på bra sätt.

– Vi värnar våra hyresgästers trygghet och integritet och kommenterar inte enskilda förvaltningsärenden. Generellt kan det dock sägas att en hyresgäst alltid får möjlighet att vidta rättelse. Fortsätter störningarna trots detta kan Stiftelsen Orustbostäder som sista åtgärd hänskjuta till hyresnämnden att avgöra om uppsägning, säger Martin Hellgren, vd på Orustbostäder.

Inte bevisat

I det underlag som lämnats in till hyresnämnden framgår vilken uppfattning Orustbostäder har i den här frågan. De har i kontakter med hyresnämnden hävdat att det stora antalet klagomål och hot mot anställda i bostadsbolaget utgör skäl för vräkning.

Hyresnämnden konstaterar att klagomålen från paret varit överdrivna men avslår stiftelsen Orustbostäders ansökan om att vräka paret. Vid en samlad bedömning av utredningen bedömer hyresnämnden att Orustbostäder inte har visat att det äldre paret har åsidosatt sina förpliktelser i så hög grad att de ska vräkas.

Bohusläningen har talat med paret som inte vill svara på några frågor. I ett skriftlig inlägg kallar paret det som hänt för rättsröta.