Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fyra lampor lyser upp i Boxvikstunneln. Den är Sveriges första vägtunnel och invigdes för 55 år sedan. Den förändrade livet för många. Vägen mellan Hälleviksstrand och Nösund blev åtskilliga kilometer kortare än tidigare. Foto: Lasse Edwartz

Första och kortaste tunneln finns på Orust

Sveriges första, kanske den kortaste och troligen den vackraste vägtunneln.

Boxvikstunneln på Orust är bara 80 steg lång, men den gjorde stor skillnad när den byggdes.

Den kan tyckas oansenlig med sina knappa 80 meter, men den förändrade livet för många när den stod klar 1958. Den byggdes för att korta vägen mellan Nösund och Hälleviksstrand. Banken låg i Nösund så det var lång resväg för dem på andra sidan Käringöfjorden när de tvingades ta landvägen runt Rålanda. Tunneln byggdes med mycket handkraft, bland annat drogs all betong till gjutningen av tunnelmynn ingarna på skottkärra.

Sprängstenen som blev när man tog sig genom berget användes som vägbank mellan tunneln och Nösund.

Det fanns även tankar på att lägga vägen förbi berget på en bank ute i fjorden innan man tog beslut om att i stället ta sig genom berget och bygga en tunnel. Det berättar Roger Borg. Roger bor alldeles intill tunnelmynningen på Nösundsidan. Han kommer ihåg hur det var innan tunneln fanns.

– Då tog vägen slut i Nösund och man fick gå hit, säger han.

– För att komma till Ellös fick man köra runt Rålanda.

Roger berättar att det fanns roddare på Nösund-sidan som resande ropade på när de ville över fjorden.

– Då ropade de ”over”, så rodde gubbarna över och hämta dem.

Trots att Roger bor bara några meter från tunnelmynningen säger han att det är mest positivt med att ha tunneln där, men han önskar att bilisterna tog det lite lugnare på vägen.

– De kör väldigt fort och sommartid är det mycket trafik. På vintern är det lugnare, säger han.

Boxvikstunneln var den första vägtunneln som byggdes i Sverige. Den har följts av många genom åren. Men frågan är om någon har samma vackra inramning som Boxvikstunneln? Vid södra mynningen är den klädd av murgröna och när man tittar söder ut ser man en bit av fjorden och prunkande grönska.

Bild: Lasse Edwartz