Inom loppet av några veckor dödades omkring 50 får på Orust och Tjörn i flera olika vargattacker.
Inom loppet av några veckor dödades omkring 50 får på Orust och Tjörn i flera olika vargattacker. Bild: Lasse Edwartz

Fårägare andas ut efter att vargen skjutits

Vargen är skjuten och fårägare på Orust och Tjörn andas ut. Men ingen av dem vill sig uttala sig offentligt med namn och bild kring hur situationen med varg inpå knuten varit. Orsaken är att det finns en hotbild.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeTjörn, Orust|

Det var på tisdagsmorgonen som en varg sköts på Orust i enlighet med den skyddsjakt som länsstyrelsen beviljat. Nu inväntas DNA-svar för att se om det är den individen som dödat en stor mängd får i flera olika angrepp på öarna de senaste veckorna.

Har varit svårt att sova

– Natten mot onsdag var den första natten på flera veckor som jag sov ordentligt, säger en av fårägarna, som inte själv drabbats av angreppen, men som nu delvis pustar ut.

– Vetskapen om att man kan komma ut på morgonen och se att fåren kan ligga sargade och skadade har varit hemsk. Som fårägare är man mån om sina djur och vill inte att de ska drabbas.

ANNONS

Aggressiva aktivister

Men även om vargen är skjuten finns en annan hotbild mot fårägare kvar. Den från aggressiva aktivister, som utgör ytterkanten i den ena sidan av den djupt polariserade debatten om vargens vara eller icke vara i landet.

– Det är tyvärr så det har blivit i samhället idag. Det är väldigt polariserat. Många tycker att vargen ska få finnas, men då får det i så fall vara under den förutsättningen att det inte finns tamboskap och annat i närheten, säger fårägaren och fortsätter.

– Folk har inte förståelse för hur det fungerar att vara fårägare idag. Nuförtiden kan det vara en hotbild att bara vara djuruppfödare och det tror jag beror mycket på relationen till landsbygden och att folk kommit ifrån den verkligheten. Det är många som äter kött och man vill att maten ska finnas i diskarna i butiken. Men man vet inte hur maten har kommit dit och vill inte ta död på djuren.

Ingen vill medverka offentligt

Lokaltidningen har varit i kontakt med sammanlagt fem fårägare på Tjörn och Orust, men ingen av dem har velat medverka offentligt i ett reportage och berätta om den situation som varit de senaste veckorna. Två av dem hänvisar till att de är bortresta, de tre andra till att länsstyrelsen har en policy att inte gå ut med vilka fårägare som drabbats av angreppen mot bakgrund av den hotbild som finns.

ANNONS

Hotbilden liknar den som finns mot jägare och som länsstyrelsen också valde att hålla anonyma under tiden skyddsjakten på Orust och Tjörn pågick.

– Länsstyrelsen har en policy att inte gå ut med vilka fårägare som drabbats av angreppen. Det gör att vi inte heller själva vill medverka offentligt med namn och bild och exponera oss, säger en annan av de fårägare på Orust som Lokaltidningen pratat med.

Fårägarna säger att de lider med dem som drabbats av angreppen.

– Vi djurägare har ett nätverk och man vet vilka som drabbats och det påverkar oss alla. Den här vargindividen som varit på Tjörn och Orust har varit ganska orädd av sig och då kan ett angrepp ske var som helst.

Har du varit med om att det siktats varg på Orust tidigare?

– Det har funnits varg som passerat. Men då har det oftast varit på vintern och då har man haft djuren installade.

ANNONS