Farliga minimaneten tillbaka – en har bränts

Länsstyrelsen uppmanar just nu till försiktighet vid bad eller andra vattenaktiviteter i Askeröfjorden. Detta sedan man fått in rapporter om att så kallade klängmedusor, en främmande art av brännmanet, siktats strax söder om Skåpesund mellan Tjörn och Orust.

ANNONS
|

En incident om en närboende som bränt sig illa har enligt informationscentralen för Västerhavet rapporterats in till myndigheten. Länsstyrelsen vill därför uppmana till försiktighet vid eventuellt bad eller andra vattenaktiviteter i området.

Klängmedusan är en art av nässeldjur, vilken precis som brännmaneten kan ge upphov till stor smärta och kraftig hudirritation vid kontakt med dess tentakler. De sitter ofta fast på ålgräs och alger och är relativt små, bara några centimeter i diameter, och kan därför vara svåra att upptäcka innan det är för sent.

Klänger sig fast

Djuren har en manetliknande kropp, en så kallad medusa, som klänger sig fast på ålgräs, tång och även på andra djur som musslor och ostron.

ANNONS

Men även om de är små och genomskinliga är de samtidigt lätta att känna igen, enligt Havs- och vattenmyndigheten, då de har ett rött, orange, brunt eller gult kors tvärs över klockan som utgör könsorganen.

Arten är främmande i svenska vatten, men observerades här för första gången redan på 1920-talet. Troligt ursprung är nordvästra Stilla Havet eller nordvästra Atlanten.

Fynd vid Flatön

I slutet av juli förra året siktades även klängmedusor vid Flatön, då marinbiologer bland annat var på plats vid badplatsen Klåva på Orust och där hittade sex stycken exemplar.

I juli 2018 upptäcktes också för första gången den främmande varianten av brännmanet i en badvik på Tjörn, varefter man enligt Havs- och vattenmyndigheten även ska ha upptäckt fler på andra ställen i närområdet.

Klängmaneten tros enligt myndigheten ha spridits med fartygstrafik av ostron från Frankrike till andra delar av Europa. Andra teorier är att de förts in i Europa med importerade japanska eller amerikanska ostron.

Efterlyser fler rapporter

En tredje teori är att klängmedusan ska ha spridits från Norge till den tyska ön Sylt under andra världskriget med hjälp av sjöflygplan som då flög mellan länderna. Fynd av klängmedusan i fastlandsakvarier i Europa skulle enligt Havs- och vattenmyndigheten också kunna tala för att arten spritts till Nordeuropa från Medelhavet.

ANNONS

Informationscentralen för Västerhavet skriver på sin Facebooksida att man nu gärna vill ha in fler rapporter från allmänheten över eventuella fler observationer av klängmedusor eller andra främmande arter. Dessa kan skickas in via adressen www.rappen.nu.

ANNONS