Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Magnus Rassy, vd på Hallberg-Rassy, ser fram mot årets upplaga av Öppet varv. Bild: Ingvar Spetsmark
Magnus Rassy, vd på Hallberg-Rassy, ser fram mot årets upplaga av Öppet varv. Bild: Ingvar Spetsmark

Fler utställare än tidigare på Öppet varv

Nu är det åter dags för Öppet varv på Orust. Intresset för Skandinaviens största segelbåtsmässa som i år genomförs för 26:e gången är stort. Ett 80-tal olika båtar kommer att visas upp i hamnen i Ellös den 23-25 augusti.

– Det som är allra roligast är bredden när det gäller de båtar som visas upp, säger Magnus Rassy, vd på Hallberg-Rassy i Ellös.

Tidigare har Öppet varv genomförts på fyra olika platser på Orust. För ett par år sedan tog Hallberg-Rassy över ansvaret för att arrangera segelbåtsmässan som numera enbart genomförs i Ellös. Ett 80-tal segelbåtar från olika tillverkare kommer att visas upp på mässan. Ett antal båtar visas för första gången och det är flera intressanta premiärer som väntar besökarna.

En nyhet i år är den nya Classic-bryggan där ett antal äldre båtar visas upp. Det handlar bland annat om en Vindö 30, en äldre NC-kryssare och en Mistral 33.

– Det handlar om välvårdade båtar som inte är till salu.

Några lokala utställare från området som deltar i år är Nicanders båtvarv i Lysekil och Sweden Yachts på Orust. Det finns möjligheter att titta på flera av Hallberg-Rassys modeller i hamnen och även se hur det går till att tillverka båtar på varvet.

– Det kommer att pågå båtbyggeri under Öppet varv, säger Magnus Rassy.

Dessutom kommer det att vara förpremiär för Hallberg-Rassys modell 40C som tillverkas på varvet i Ellös. Nästa år är det världspremiär för den här modellen på den stora båtmässan i Düsseldorf.

Intresset ökar

Enligt Rassy har intresset för mässan ökat i år. 15 nya utställare som inte deltog förra året har bestämt sig för att vara med den här gången. Intresset för att delta som landutställare är stort.

Den här gången deltar lärare och elever från båtbyggarutbildningarna på Orust och Uddevalla.

– De kommer att visa upp vilken typ av arbetskraft som efterfrågas och det jag kan säga är att det finns ett stort behov av utbildad arbetskraft.

Båtmässan kommer precis som förra året att genomföras på Hallberg-Rassys varvsområde i Ellös.