Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fler platser. Det behövs 53 nya vårdplatser i Orust kommun fram till 2025.

Fler vårdplatser behövs på Orust

Det behövs fler platser när det gäller boende för äldre och funktionshindrade i Orust kommun. Det visar den lokalförsörjningsplan som tagits fram av förvaltningsområde omsorg. Den byggnad som ska uppföras bredvid Kaprifolgården i Henån har stor betydelse för att lösa situationen.

– Jag är till och med beredd att påstå att det är en slags nyckel för att lösa nuvarande situation på Orust, säger Bertil Olsson (S), ordförande i Utskottet för omsorg. Vi hoppas att bygget ska kunna sätta igång någon gång nästa år och att vi ska kunna flytta in i byggnaden 2018. Det som kommer att hända när vi får tillgång till nya lokaler är att det går att frigöra utrymmen på andra håll och göra olika omflyttningar.

Det förslag till beslut som har tagits fram och som ska vidare till fullmäktige för beslut innebär att kommunen ska hyra cirka 2000 kvadratmeter av Vårdfastigheter i Henån AB till en kostnad av 4,4 miljoner per år. Och att hyresavtalet ska gälla i 20 år. I den här byggnaden ska också Folktandvården, en vårdcentral och ett apotek ligga.

– Det här är en viktig fråga för oss, säger Bertil Olsson.

Den utredning som gjorts tar också upp flera andra alternativ. Två slutsatser som dras är att det blir för dyrt att bygga om Myckleby skola till ett äldreboende eller att bygga ett nytt särskilt boende i kommunen.

Vidare konstateras att flera boenden på Orust är i stort behov av renovering, bland annat Ängsvikens äldre- och korttidsboende. Ågårdens demensboende uppfyller i nuläget inte kraven på fullvärdig boastadsstandard

Den analys som tagits fram visar att det behövs 53 nya vårdplatser fram till 2025.