Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Nya regler för hyra av båtplats på Orust kan ställa till med problem. Bild: Karl af Geijerstam

Flera personer riskerar att bli av med sina båtplatser

I fortsättningen är det bara kommunmedlemmar på Orust som har rätt till båtplats i någon av de hamnar som ägs av kommunen. Övriga båtägare får räkna med att bli uppsagda från sina båtplatser.

Det är kommunstyrelsen som tagit det här beslutet. De ändrade villkoren innebär att de som inte bor på Orust kommun eller äger någon form av fast egendom blir av med sina båtplatser som finns i hamnar som ägs av kommunen. Beslutet gäller från och med 2020. Men redan den här sommaren kommer de som inte är kommunmedlemmar att märka av de nya villkoren för hyra av båtplats i någon av de hamnar som kommunen äger. Hamn- och båtplatstaxan ökar nämligen med 20 procent i år.

Orust kommun hänvisar i sitt beslut till kommunallagen där det står att en medlem i en kommun är den som är folkbokförd i kommunen, äger fast egendom i kommunen eller betalar kommunalskatt där.

Det är flera kommuner som gjort på liknande sätt. För några år sedan togs ett sådant beslut i Lysekil, något som ledde till en hel del protester.