Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Satsningen på skolfartyget Prolific var en av stiftelsen Navigare Necesse Ests projekt. Arkivbild. Bild: Ulf Blomgren

Granskar stiftelse efter påstående om fusk

Kapitalet i stiftelsen Navigare Necesse Est på Orust har minskat under snart 10 år. En anmälan om påstådda oegentligheter när det gäller förvaltningen av verksamheten har gjorts. Nu kräver länsstyrelsen att stiftelsens styrelse redogör för hur stiftelsen sköts.

Stiftelsen Navigare Necesse Est ska främja tillväxt av kultur, näringsliv på västra Orust. Och verka för att ge ungdomar stimulans och utbildning. Den bedömning som länsstyrelsen gjort är att stiftelsen inte jobbat för att främja detta under 2018.

Är oroade

Länsstyrelsen uttrycker också en oro över att det kapital som finns i stiftelsen minskat sedan 2010.

– Den slutsats som vi kan dra är att det finns vissa brister i hur verksamheten sköts, säger Biljana Ostojic, handläggare på länsstyrelsen.

Därför kräver länsstyrelsen att stiftelsens styrelse ska redogöra för vilka åtgärder som vidtas för att uppfylla stiftelsens ändamål.

Under årens lopp har den här stiftelsen bland ägt skolfartyget Prolific. Dessutom står stiftelsen bakom Orust Maritime School som erbjudit utbildning inom sjöfart och segling. Skolan har tidigare haft tillgång till skolfartyget Gigi som är en Nautor Svan 48:a.

I det yttrande som styrelsen skickats in till länsstyrelsen framgår att orsaken till att kapitalet minskat beror på att skolverksamhet som bedrivits inte gett tillräckligt med inkomster. Tilläggas bör att båda skolfartygen är sålda.

Lovar att svara

De som sitter i stiftelsen styrelse ska nu ge sin syn på saken till länsstyrelsen och redogöra för hur verksamheten sköts.

– Vi kommer givetvis att svara på de frågor som länsstyrelsen ställt, svarar Johan Formgren, en av de som företräder stiftelsen, och tillägger:

– Min uppfattning är att vi följt gällande stadgar. Orsaken till att stiftelsens kapital minskat beror bland annat på att det det kostar mycket pengar att driva skolfartyg. Det är också tillåtet enligt stadgarna att använda pengarna i stiftelsen.

Återstår att se om länsstyrelsen blir nöjd med svaren.

– Vi har ett antal åtgärder att ta till om det inte blir någon skärpning, säger Biljana Ostojic. Det kan handla om att utfärda ett vitesföreläggande eller att avsätta stiftelsens styrelse.