Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Här letar bävern efter en fru – hemma hos Mimmi

Med bestämda steg, trots ovanan att ta söndagspromenaden på grus, traskade bävern rakt förbi Mimmi Gullbergs gård. Hon och sambon höll på att sätta kaffet i halsen av chock - men bävern bara fortsatte att gå.

Helgen var över och Mimmi Gullberg och sambon Martin Andreasson var inne i huset på Timmerhults gård, utanför Henån på Orust, när Mimmi hör sambon bli skrika till.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

- Han stod i fönstret och såg då hur en bäver kom och gick på vägen. Bara så där. Har aldrig hänt förr. Vi var, eller är, i chock, säger Mimmi Gullberg.

Struntade i Misse

Bävern gick metodiskt och inte helt misstänksamt över parets gård, slog en lov över gårdsplanen, ägnade inte gårdskatten Misse en blick, fortsatte rakt förbi katten och stegade tillbaka ut på grusvägen.

- Alltså jag och Martin började ju filma med våra kameror direkt. Han sprang från ena sidan av huset, jag från den andra. Vi försökte vara knäpptysta men var ju hur uppspelta som helst.

 

 

Bävern synade gården, nu i sällskap att katten som inte kunde släppa den objudne gästen att husera fritt på ägorna. Ditt bävern gick, dit gick Misse.

Ja, och så paret Gullberg/Andreassson också då. Trion följde fascinerat efter den lille objudne gästen.

Men bävern slank ner i diket, upp igen på grusvägen och sen bort i natten.

- Katten ropade jag in. Jag vågade inte låta honom följa efter bävern hur som helst.

Flera kilometer bort

Väl inne i huset var bäverfilmarna som barn på julafton. De insåg att bävern egentligen inte skulle röra sig i deras trakter. Närmsta vattendrag är nära kilometer bort - fågelvägen.

En insjö finns ett kilometer bort. Lika långt är det till vattendragen som förenar sjön med både Slussen och Henån.

Paret hivade ut sina filmer på sina Facebooksidor. Djungeltelegrafen gick i raketfart. På måndagen känner sig Mimmi, kanske inte som en bäverexpert - men nära nog. Kommentarerna har varit en hyllningskör, teorierna många. Alla inte helt vetenskapligt belagda.

Friare på villovägar

Och Mimmi vågar i alla fall sig på en gissning varför det kom en bäver och gick - mitt i skogen och på en grusväg och flera kilometer från vatten och material att gnaga på.

- Det verkar som, enligt teorierna då, att det troligen är en hane som är ute på friarstråt. Han vill hitta sig en fru. Eller så är det andra mest troliga, också att det är en hane - men som är ute och kollar av sitt revir.

 

 

Hur Gullberg och Andreasson ska kunna toppa detta är oklart. Båda är mycket djurvana och att bo nära naturen. Älgar, rävar, rådjur och annat vilt ser de ofta. Men en bäver, på en grusväg - har aldrig skett.

- Vi vet ju i alla fall en sak. Och det är att det faktiskt finns flera små bäverfamiljer här på Orust. Kul.

Men en friare på villovägar alltså?

- Ja. faktiskt. Och jag tror mer på det sistnämnda faktiskt. Att han kollade sitt revir.