Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Branden i flerfamiljshuset bröt ut vid 19.30-tiden på lördagskvällen.  Bild: Robert Betzehag
Branden i flerfamiljshuset bröt ut vid 19.30-tiden på lördagskvällen. Bild: Robert Betzehag

Han startar insamling till de drabbade på Orust

I helgen förlorade ett 15-tal personer sina hem i en våldsam brand på Orust. För att stötta de drabbade har företagaren Henrick Eriksson nu startat en insamling.
– Det finns människor som förlorat allt det äger och de behöver hjälp nu på en gång, säger han.

Det var under lördagskvällen som branden startade i bottenvåningen på flerfamiljshuset på Henån och ett 30-tal personer fick evakueras för att undkomma lågorna. Brandförloppet var hastigt och innan räddningstjänsten hade lyckats släcka branden hade den totalförstört omkring 15 personers bostäder.

– Det känns helt ofattbart. Det går inte riktigt förstå hur jag igår hade hela mitt liv där inne och nu är det puts väck, berättade Maria Johansson, 21, en av de drabbade i helgen.

Maria Johansson, 21, är en av personerna vars hem totalförstördes i branden. .
Maria Johansson, 21, är en av personerna vars hem totalförstördes i branden. .

"Det är bara att sätta igång"

Branden har de senaste dagarna berört hela Henån och för att stötta de drabbade bestämde sig butiksägaren Henrick Eriksson i helgen för att starta en insamling.

– Jag är en "doer" och då finns det ingen anledning att vänta – de här människorna behöver hjälp nu och då är det bara att sätta igång, säger han.

Tillsammans med sina anställda kommer han under de närmaste dagarna att hålla öppet sin butik Moltazdesignshop vid Skogsvägen på Henån där människor kan lämna in allt från presentkort till kläder.

– Vi tar emot allt utom barnkläder leksaker och möbler. Vad jag förstår är det inga småbarnsfamiljer som är drabbade och vi vill samla in saker som de behöver just nu, säger han.

Han berättar att butiken kommer att hålla öppet mellan 17.15 och 18.15 från måndag till torsdag.

– Vi har medvetet bara öppet en timme för att folk inte ska vänta med att komma hit, de här människorna behöver som sagt stöd och hjälp nu och inte om några veckor, säger Henrick Eriksson.

Han berättar att alla gåvor är välkomna, han ser helst att människor dock inte skänker pengar utan att man istället kan skänka presentkort på till exempel mat och kläder.

Henrick Eriksson berättar att det råder i den närmaste en chockartad stämning på Henån efter branden. Att göra något för de drabbade menar han känns som en självklarhet. . Bild: Oliver Lindkvist
Henrick Eriksson berättar att det råder i den närmaste en chockartad stämning på Henån efter branden. Att göra något för de drabbade menar han känns som en självklarhet. . Bild: Oliver Lindkvist

Söker kontakt med vänner till de drabbade

Än så länge berättar Henrick Eriksson att han personligen inte har varit i kontakt med några av de drabbade.

– Som jag förstår det hann en del inte ens få med sig sina mobiltelefoner ut från branden. Vi hoppas att komma i kontakt med personer som känner de drabbade för att sprida informationen om det här, säger han.

Hur distributionen av det som skänks ska gå nå fram till de drabbade menar han får lösa sig allt eftersom.

– Vi ska kontakt med kyrkans hus som har hållit öppet under helgen. I det här läget måste man göra något på en gång, det går inte att vänta. Skulle det bli saker över så kommer vi att skänka det vidare till välgörenhet, säger att han.