Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Jessica Gow/TT

Hjälpen dröjde i månader – nu hotar straffavgift

Ett barn fick vänta flera månader på att få stöd i form av en kontaktfamilj. Nu har Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) lagt in en ansökan om att Orust kommun bör betala en straffavgift för den utdragna processen.

Barnet var sedan tidigare beviljad en kontaktfamilj under en längre period, men när familjen inte längre kunde fortsätta med uppgiften, fick beslutet om stöd tas om. Det var i slutet av november 2016 som beslutet togs, men det dröjde till mars 2018 innan beslutet verkställdes. Att beslutet drog ut på tiden, menar ordförande för omsorgssektorn Catharina Bråkenhielm (S), berodde på att man har alldeles för få fastanställda som kunnat handlägga ärendena.

– Vi har haft svårt att få hit socialsekreterare, näst intill hälften är anställda på konsultbasis. Det har varit ett jätteproblem – både för dem som behöver stöd och inte får någon kontinuitet, men även för oss, säger hon.

Omgående stöd

Catharina Bråkenhielm menar att det blir ett svårt läge när anställda stannar för kort tid på arbetsplatsen och inte kan följa upp ärenden, men säger att Orust kommun kommer att lägga mer ekonomiska resurser på vård och omsorg för att underlätta den kritiska personalsituationen.

– Det handlar även om personkännedom. Det är jätteviktigt att personer som behöver stödet har förtroende för sin handläggare, och att denne finns kvar genom hela resan.

Enligt socialtjänstlagen ska beslut om bistånd fastställas i princip omgående. Ivo kräver nu att förvaltningsrätten ska döma ut en straffavgift om 10 000 kronor i detta fall.

– Om det har beslutats att personen behöver en stödfamilj finns ju behovet direkt: nu, inte sen. Det är ju självklart att det inte ska väntas med, säger Bråkenhielm.