Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Hovrätten friar en man som tidigare dömts för sjöfylleri. Mannen hävdar att han blev så nervös när han bordades av kustbevakningen att han låste in sig på toaletten och drack whiskey.

Hovrätt friar berusad båtägare

Båtägare hävdar att han blev så förskräckt när Kustbevakningen stoppade honom att han låste in sig på toaletten och söp.Tingsrätten trodde honom inte och dömde honom, men nu frias mannen av hovrätten.

Den 31 maj 2014 framförde den nu 57-årige mannen sin 39 fots segelbåt från Skagen till Bohuslän. På Käringön stannade mannen för att äta lunch. På restaurangen fanns också en ledig sjöpolis som reagerade på att 57-åringen verkade vara så pass berusad att han inte skulle framföra någon båt, och polisen slog larm när mannen körde sin båt från Käringöns hamn.

Vid Gullholmen skulle 57-åringen släppa av en passagerare, där sa en Kustbevakningspatrull till honom att göra fast båten. Det gjorde mannen, men så snart båten var förtöjd försvann han under däck. Kustbevakarna gick ombord och såg mannen låsa in sig på toaletten. Där befann han sig i ungefär fem minuter.

När han kom ut gjordes ett alkoholtest som visade positivt, och han togs med för provtagning. Enligt det första blodprov som togs hade mannen 1,12 promille, ett senare prov visade 0,87 promille. Mannen åtalades vid Uddevalla tingsrätt som misstänkt för grovt sjöfylleri. Tingsrätten dömde i februari mannen mot hans nekande till 12 000 kronor i böter för sjöfylleri, bland annat med stöd av yttrande från Rättsmedicinalverket.

Mannen, som överklagade domen, har medgivit att han druckit två öl på restaurangen på Käringön, men förklarade den höga alkoholkoncentrationen i blodet med att han blev så förskräckt när han stoppades av Kustbevakningen att tog en flaska whiskey med sig in på toaletten och halsade ur denna.

Hovrätten har nu prövat tingsrättens dom och kommer fram till en annan slutsats än tingsrätten. Åtalet mot 57-åringen ogillas. Hovrätten konstaterar att mannens förklaring om eftersupning på toaletten "gör ett föga trovärdigt intryck", men det finns inget i åtalet som motbevisar denna förklaring. Det är inte ställt bortom rimligt tvivel att mannen gjort sig skyldig till sjöfylleri och han frias.