Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hundträning på höstlovet trivsam träff för hundarna och deras ägare

Just nu är det höstlov och det finns en hel del saker att göra. Orust Brukshundklubb brukar varje år ordna hundträning för de som vill komma på besök med sina fyrfota vänner och lära sig mer. Både hundarna och dess ägare såg ut att trivas i det lite kyliga men soliga vädret.

Ett antal ungdomar tog tillfället i akt att besöka Orust Brukshundklubb för att lära sig mer om rallylydnad, agility och hur man bär sig åt för att aktivera sin hund. Leksaker och hundgodis är två saker som är viktiga om man vill stimulera sin hund.

– Det är också viktigt att prata till sin hund på ett trevligt sätt. En hund lyssnar på ditt tonfall och tittar på din mimik, säger Emilia Malmberg som är aktiv i brukshundsklubben.

Sanna Norberg hade tagit med sig döttrarna Wilma och Lova och de två jaktlabradorerna Båtsman och Hero till Henån.

– Jag sysslar bland annat med apportering och agility och nu börjar mina döttrar också bli intresserade av hundar, säger Sanna Norberg som hanterar sina svarta hundar med van hand.

Flera saker

Det fanns möjlighet att träna flera saker på Orust Brukshundklubb under tisdagen. Hundinstruktören Lotta Eriksson visade hur man ska bära sig åt för att få en hund att gå dit man vill. Givetvis var det godis och uppskattande ord som användes.

– Jag har haft hund i många år och är här för att lära mig mer, säger Jenny Olsson som kommit dit med sin son Viktor för att träna hunden Lilly.

Emilia Eriksson har själv en liten pudel som heter Caramia. Hon tog också hand om farmors Västgötaspets med namnet Java.

– Jag är här eftersom jag gillar hundar och tycker det är härliga djur, säger hon.

Bred verksamhet

Orusat Brukshundklubb är en förening med en bred verksamhet. Det finns exempelvis möjlighet att träna rallylydnad eller agility.

– Rallylydnad är en sport som innebär att hunden och föraren går längs en bana med olika skyltar med olika moment som ska genomföras, säger Lena Ringholm, ordförande i Orust Brukshundklubb.

Emilia Malmberg brukar träna agility.

– Det innebär att hunden ska klara av en hinderbana på tid utan att göra något fel.

De som kom på besök till föreningens lokaler på tisdag fick också olika tips och råd på vad man kan göra för att stimulera sina hundar.

– En hund som stimuleras mentalt blir snabbt trött, säger Lena Ringholm.