Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Genrebild. Mannen fördes med ambulanshelikopter till Näl efter att ha fått ström i sig. Dessvärre kunde sjukvården inte rädda mannens liv.
Genrebild. Mannen fördes med ambulanshelikopter till Näl efter att ha fått ström i sig. Dessvärre kunde sjukvården inte rädda mannens liv.

Inget brott bakom elektrikers död på Orust

Åklagare Jörgen Lindeberg lägger ner förundersökningen om brott bakom den arbetsplatsolycka som ledde till en elektrikers död på Orust i somras. Enligt åklagaren har det aldrig funnits några starka misstankar om brott, utan utredningen har utförts enligt fastställd rutin.

– Efter våra utredningsåtgärder och bedömningar av arbetsmetoden har vi inte kunnat hitta något stöd för att arbetsgivaren har brustit på något sätt som kan skapa ett straffbart ansvar, säger Jörgen Lindeberg, åklagare på riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Det var i augusti som mannen i 40-årsåldern fick ström i sig under arbetet på Orust. Han fördes till Näl med ambulanshelikopter men hans liv gick inte att rädda. Polisen meddelande dagen efter att händelsen skulle utredas som arbetsplatsolycka samt vållande till annans död.

LÄS MER: Man avliden efter arbetsplatsolycka

Men nu står det klart att det inte blir någon rättslig efterföljd, vilket P4 Väst var först att rapportera.

– Vi utreder alla ärenden där en person avlidit till följd av en arbetsplatsolycka. Det är viktigt att det undersöks grundläggande för att se om det finns någon kvalificerad anledning att misstänka brott men i det här fallet kom vi aldrig dit, säger Jörgen Lindeberg.

Han nämner även att Arbetsmiljöverket och Elsäkerhetsverket har utredd händelsen. Men ingen av myndigheterna ska ha hittat några brister i samband med mannens tragiska bortgång.

LÄS MER: Trots dödsolyckan på Orust –elrelaterade dödsolyckor minskar