Jättefärjan Saturnus tog skydd i Uddevalla mot för höga vågor

Plötsligt dök en av Sveriges största bilfärjor upp i Byfjorden och lade till vid kajen på Fröland. En sådan båt passerar inte obemärkt förbi.

ANNONS

Bilfärjan Saturnus är 100 meter lång och 18 meter bred. Den kan ta 80 bilar och 279 passagerare.

– Vi har haft henne på varv i Lysekil för service och skulle tillbaka till leden Kolhättan - Svanesund där hon gör tjänst. Men så ledde förändrade väderleksförhållanden med höga vågor till att vi gick in här, berättar Melker Skön ombord.

Han är servicetekniker vid vägverkets färjerederi.

– Nu svetsar vi en bit som gått sönder i fören och så gör vi en genomgång av en av motorerna här vid kaj på Fröland. Sedan hoppas vi kunna komma tillbaka till färjeläget som hon brukar trafikera, säger Melker Skön.

ANNONS

Nere på däck vid en av landgångarna arbetade på torsdagen Tomislav Cekovic, Sinisa Ozimec och Mario Kranjcic för fullt genom att med svets laga sådant som gått sönder.

När Saturnus, som byggts i Finland, togs i bruk 2014 var hon Sveriges största bilfärja och sattes in på rutten mellan Finnsbo och Skår över Gullmarsfjorden. Det är i dag en av landets tyngst trafikerade färjeleder, med över 100 000 transporterade bilar per år.

2017 flyttades Saturnus till Svanesund - Kolhättan och ersattes av systerfartyget Neptunus, på rutten över Gullmaren.

Vägverkets färjerederi är Sveriges största rederi med 41 färjeleder och färjor över hela landet. Den största rymmer 80 bilar och den minsta kan ta maximalt 4 bilar åt gången.

ANNONS