Kommunen vill skydda genom förbud

Socialstyrelsen säger att det är upp till kommunen att avgöra om bilkörning ska ingå i personlig assistans. Orust kommun menar att den skyddar personalen genom ett förbud.

ANNONS
|

– Vi kan inte tvinga vår personal att köra i tjänsten. Vi vill skydda framförallt brukarna som inte ska behöva åka med icke yrkeschaufförer, men också våra anställda. De ska inte behöva känna sig stressade inför det ansvaret, säger Lena Danielsson som är chef för sociala omsorgsförvaltningen.

Orust kommun beslutade i september förra året om riktlinjer för persontransporter inom sociala omsorgsförvaltningen. I beslutet står det att förvaltningens leasade bilar inte får användas för transport av brukare, vårdtagare och klienter i resor av privat karaktär. Det är heller inte tillåtet för personal att använda den enskildes bil.

Inget lagstöd för krav

ANNONS

En viktig passus finns. ”Föreligger det särskilda skäl kan undantag göras efter beslut av arbetsledaren”.

– Vi kan ju inte hindra någon att skaffa en bil, men frågan om körning får i så fall tas upp med enhetschefen, säger Lena Danielsson.

Annars är det färdtjänst och kollektivtrafik som gäller.

– Man kan inte kräva att personalen ska köra. Det finns inget lagstöd för det, säger Mikael Jonsson vid Socialstyrelsen.

I cirkulär 2004:32 säger Svenska Kommunförbundets socialberedning att ”kommunerna själva avgör om bilkörning skall ingå”.

ANNONS