Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Lars byggde stor ladugård i plast för 50 kor

En ovanlig ladugård helt i plast har klarat elddopet: En vinter och en varm sommar. Den 600 kvadratmeter stora byggnaden med bås för 50 köttdjur ligger mitt på Orust och har dragit till sig intresserade blickar från hela lantbrukssverige.
Hur fungerar egentligen detta, undrade både lantbrukare myndigheter under byggtiden?

Svaret från familjen Larsson är : Utmärkt.

– Vi behövde fler djurplatser vintertid och hustrun Mia tänkte bygga ett nytt växthus, eftersom hon odlar mycket grönsaker. Så hittade vi ett företag som kan bygga så stora kanalplastskivor som det behövs till en lada. Mia såg en ljus, stor yta att odla på från april till sena hösten när djuren går ute i hagarna och så döpte vi bygget till växthusladugården, säger Lars Larsson.

Han berättar att de satsade på det här materialet mer som ett försök än med fullständig dokumentation som grund.

– Det fanns myndigheter som ställde sig frågande när jag beskrev våra planer. Men vi fick tillstånd och kan nu visa att konceptet fungerar, säger makarna Larsson.

Mia visar också upp odlingen inne i ladugården när Bohusläningen är på besök. Hon odlar vaxbönor, sockerärtor, jordgubbar, squash, gräslök, gurka, rabarber, spenat, mangold, spenat. Odlingarna sker i pallar som kan lyftas ut med traktor, när höstmörkret kommer och djuren ska in.

– Det växer bra i den ljusa, lagom varma miljön konstaterar Mia Larsson som odlar i bränd fjolårsgödsel från kor som bara fått gräs att äta.

– För att minimera risken för att olika gifter tas upp i grönsakerna, förklarar Lars.

Gården Kårtvet är KRAV-certifierad och använder 100 hektar varav 75 är arrenderade. Ett hundratal köttdjur och två ladugårdar är kärnan i verksamheten. Gården har funnits i samma släkt sedan 1800-talet. Nu är det Lars Larsson som vänder upp och ner på gamla begrepp, som att lador ska vara av trä med tak i plåt eller tegel.

Det 22 x 30 meter och 10 meter höga bygget av 16 millimeter tjock kanalplast släpper in så mycket ljus att elräkningen sjunker.

– Vi hörde de som trodde att värmen skulle bli ett bekymmer sommartid. Men konstruktionen tillåter att man öppnar väggar och så finns ventilation i taket, så det har inte varit några problem den varma sommaren i år och inte första vintern heller, säger Lars Larsson och pekar de elvärmda vattenhoarna åt korna.

– De måste ju ha vatten inne på vintern. Nu kan det inte frysa. Här ska gå 50 kor. Gott om plats för dem är också viktigt, för att de ska trivas, konstaterar han och pekar på breda gångar, som är rejält bredare än vad lagen kräver.

Bygget som var klart strax för jul gick lös på tre miljoner.

– Merkostnaderna har vi fått ta själv, men man kan väl säga, att det här är ett experiment för hela lantbruksnäringen.. .