Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Catharina Bråkenhielm (S) blir nytt kommunalråd och Lars Larson (C) blir nytt oppositionsråd i Orust kommun fram till 2022.
Catharina Bråkenhielm (S) blir nytt kommunalråd och Lars Larson (C) blir nytt oppositionsråd i Orust kommun fram till 2022.

Larsson nytt oppositionsråd på Orust

Nu är det klart vilka som ska styra Orust kommun de närmaste fyra åren. Catharina Bråkenhielm (S) blir nytt kommunalråd. Fullmäktige har även utsett Lars Larsson (C) till nytt oppositionsråd.

– Helst hade jag varit med och styrt kommunen. Nu har min roll i stället blivit att ha synpunkter på hur de styrande partierna sköter sig. Givetvis innebär det här uppdraget också att jag har en möjlighet att föra fram Centern och våra samarbetspartiers politik, säger Lars Larsson.

Styr Orust

Den här mandatperioden styrs Orust kommun av Socialdemokraterna, Liberalerna, Moderaterna och Folkviljan som tillsammans har 22 av 41 platser i fullmäktige. Nämnas bör att Centern beslutat inleda ett valtekniskt samarbete med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Den här mandatperioden finns det företrädare från nio partier i fullmäktige.

I torsdags kväll valde fullmäktige på Orust ledamöter i olika styrelser och nämnder. Ett beslut som togs var att utöka antalet ledamöter i kommunstyrelsen till 14 ledamöter. Catharina Bråkenhielm (S) valdes som väntat till nytt kommunalråd i Orust kommun. Anders Arnell (M) fick uppdraget som förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

Avgjordes efter votering

Däremot blev det votering när det gäller valet av nytt oppositionsråd. Sverigedemokraterna föreslog nämligen Fredrik Stengavel (SD) till uppdraget som nytt oppositionsråd. Ärendet avgjordes genom sluten omröstning. 13 av ledamöterna röstade på Lars Larsson. Sex ledamöter röstade på Fredrik Stengavel. Övriga 22 ledamöter lade ner sina röster.