Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/15

Mängder av båtfolk ville se mängder av båtar

När det under lördagen för 26:e året bjöds in till Öppet varv i Ellös så sken solen upp och sommaren kom tillbaka. Och i år var det över 80 båtar som visades upp och sedan förra året håller man till på Hallberg-Rassys varvsområde.

Öppet varv öppnades redan på fredagen och under de tre dagarna som båtmässan pågår beräknar man med uppemot 20 000 besökare. Förutom stora blandade segelbåtar finns det även ett antal utställare på land som visade upp olika typer av tillbehör, men även en årlig föreläsning om att segla jorden runt bjöds det på.

– Det som är så speciellt med Öppet varv är att vi riktar in oss på seglingsbåtar och att vi även visar upp hur vi tillverkar båtarna. Det är folk från hela världen som hittar hit. Vi har väldigt blandade båtar att visa upp, allt från segelbåtar på 5 metrar och upp till 20 metrar långa. Därför finns det något för alla, speciellt med våra klassiska brygga där vi har lite äldre mer klassiska segelbåtar, säger Magnus Rassy vd på Hallberg-Rassy i Ellös.

"Gjorde ett kanonår"

Ska du ha en ny båt från får du dock räkna med att betala en rejäl slant. Prisklasserna på de nya båtar som såldes under öppet varv var allt mellan 2 miljoner till uppemot 31 miljoner. Trots de senaste rapporterna om att svensk ekonomi kan vara på väg att mattas, är det inget som märks av menar Magnus.

– Just nu ser vi inga tendenser till att det skulle mattas av och påverka oss. Vi gjorde ett kanonår förra året och satsar även på att nyanställa båtbyggare till vårt varv. Inom de närmsta fem åren har vi 25 båtbyggare som kommer att gå i pension så vi behöver rekrytera folk löpande, säger han.

Seglar längs västkusten

Några som hade åkt till Öppet var Eva Stjärngren och Peter Karlsson från Hammarö utanför Karlstad.

– Vi har varit här flera gånger förut på mässan. Vi har en båt som vi vill byta men den som vi vill byta till fanns inte här. På somrarna brukar vi segla mycket längs västkusten men vi seglar även till Danmark och Tyskland, säger Peter.

– Det är kul att vara här ändå, det är ju väldigt tur med vädret. Flera gånger när vi har varit här så har det varit dåligt väder och regnat precis innan, men när det väl är dags så kommer solen och sommaren tillbaka, säger Eva.

Några som även hade varit här förra året var Camilla Andersson med dottern Maja Andersson

– Det är väldigt trevligt och mysigt här. VI har en liten båt så men vi kommer inte köpa någon ny, Vi bor ju här på Orust så vi brukar vara här. Vi har en båt själva men jag brukar oftast skicka min man hit om det är något vi behöver. Det är trevligt att vara här men jag tror det är lite mindre folk än tidigare år, säger hon.

Första gången

För Daniel Berggren som kom hela vägen från Karlskrona var det första gången han besökte Öppet varv på Orust.

– Jag har inget jättestort båtintresse sedan innan. Min flickvän jobbar här så det är därför jag har följt med. Men tack vare henne så börjar jag bli mer och mer intresserad. Det är väl ett intresse som väcks nu på äldre dagar, säger han.

För utställaren Lena Mannerfelt från Oceanlogo var det också första gången på mässan.

– Mitt företag är nytt i branschen så vi har bara hunnit vara med på båtmässan i Stockholm innan, men det här är något helt annat. Det är väldigt mycket trevligare och bättre stämning här. Numera är jag även ägare till ett fartyg som är mer än 100 år gammalt, säger hon.

Just nu pågår det även en båtmässa på Marstrand. Varför valde ni att åka till Orust?

– Magkänslan. Orust verkade mer inriktade på segelbåtar. Det känns som ett helt rätt beslut, säger hon.