Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En man trillade ombord från sin motorbåt under måndagskvällen.  Bild: Erik Zienau
En man trillade ombord från sin motorbåt under måndagskvällen. Bild: Erik Zienau

Man trillade överbord – båt fortsatte köra runt i cirklar

En man ska ha trillat överbord från sin motorbåt ute vid Henån. Sjöräddningssällskapet fick kallas till platsen för att få stopp på båten som inte stannade.

Vid 19.25 på måndagskvällen inkom ett larm till Sjö- och flygräddningscentralen, JRCC, om att en man och en hund ska ha trillat överbord från sin motorbåt ute vid Henån, nära Orust.

– Vi är på väg till platsen, det är en man som åkt med sin motorbåt och fallit ur den. Av någon anledning har man inte haft ”dödmansgrepp” på, så båten snurrar runt på platsen, säger Fredrik Hermansson, flygräddningsledare på Sjö- och flygräddningscentralen, JRCC.

Ett dödmansgrepp är en säkerhetsanordning som finns på många olika maskiner och fordon, som gör att motorn att antingen stannar helt eller frikopplas om föraren släpper taget om maskinens handtag eller styranordning.

Mannen och hunden ska ha plockats upp av en annan båt och förts till ett säkert område. Sjöräddningssällskapet kallades till platsen med tre enheter för att försöka få stopp på båten och för att kolla att mannen inte var i behov av sjukvård.

Även en helikopter larmades men den återkallades då personen inte ansågs vara i någon fara.

Hur får man stopp på en båt som snurrar på det sättet?

– Det finns många olika sätt, antingen kan man låta den snurra under bevakning tills bränslet tar slut. Annars kan man kasta en tamp i vattnet som får stopp på propellern. Men det är ganska riskabla saker båda två så man bör ha koll på vad man gör. Det är farligt att ha en båt som snurrar omkring, säger Fredrik Hermansson, flygräddningsledare på JRCC.

Strax innan 21-tiden var insatsen är avslutad. Båten stoppades genom att man valde att kasta i en tamp som stannade propellern. Mannen och hunden klarade sig oskadda efter händelsen.