Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Martin fångade späckhuggarna på film utanför Måseskär

Så kom de till slut. Martin Landström lyckades i lördags fånga späckhuggarna på film när de rörde sig långsamt nordost i havet utanför Måseskär.

Marinbiologerna Jimmie Lindells och Linda Gustafssons arbetar med att kartlägga späckhuggarnas framfart längs den svenska kusten, något som Bohusläningen tidigare har rapporterat om.

Under drygt två års tid har paret, som driver den ideella föreningen Sveriges späckhuggare, både samlat in observationer från fiskare, valkunniga marinbiologer, fågelskådare och fotografer, men också genom att själva plöja mängder med Youtubeklipp.

På föreningens Facebooksida har den senaste månaden också flera observationer och filmer lagts ut av personer som stött på de ståtliga vattendjuren vid bland annat Härmanö-Vallerö och Väderöarna, samt väst om Bonden utanför Lysekil.

Lördagen den 3 juli gjordes sedan först en observation av späckhuggarna utanför Öckerö. Senare på kvällen lyckades även Martin Landström fånga dem på film när de rörde sig långsamt nordost i havet utanför Måseskär.

– Jag måste erkänna att pulsen gick upp lite. Rationellt vet jag ju att det är ganska ovanligt att späckhuggare skulle utgöra något hot mot oss människor, men de är onekligen mäktiga och befann sig bara cirka tio meter från båten när de var som närmast, berättar han.

Martin Landström lyckades fånga späckarhuggarna på film under fisketuren tillsammans med sin far Lars och systerson Nils i lördags kväll. Bild: Privat
Martin Landström lyckades fånga späckarhuggarna på film under fisketuren tillsammans med sin far Lars och systerson Nils i lördags kväll. Bild: Privat

Det var under en fisketur tillsammans med sin far Lars och systerson Nils som de fick span på späckhuggarna sent på lördagskvällen.

– Vi var ute och fiskade makrill, klockan var väl runt halv tio på kvällen, berättar Martin Landström.

– Solen höll på att leta sig ned och det var alldeles stilla när jag plötsligt hörde något som frustade till. Jag trodde först att det var tumlare, men så såg jag när de kom närmare att det var flera späckhuggare som verkade jaga någonting, antagligen fisk för det var också mycket fåglar runt omkring.

Martin, Lars och Nils satt sedan en lång stund och tittade på späckhuggarna som jagade runt i vattnet och sedan rörde sig långsamt nordost i havet.

– Det verkade inte bry sig om oss alls och vi bestämde också för att inte följa efter, för det kändes vördnadsfullt på något sätt att bara få vara med om detta och sitta och betrakta.

För 11-årige Nils blev detta också en magisk afton på flera sätt.

– Det var första gången han var med mig och min pappa ut och fiskade och det blev en riktig turdag kan man säga, för han fick napp av både torsk och makrill. Och så fick han ju precis som vi samtidigt en mäktig uppvisning av späckhuggarna, så nu blir det troligtvis fler turer tillsammans framöver för att försöka få syn på dem igen.