Matlådan kan ge dig cancer

Det är viktigt att använda lådor med godkänd märkning om maten värms upp i mikron. Den som inte ser upp kan få i sig gifter som ökar risken för cancer. Det är en del av den information som miljökontoret lyfter fram i en utställning om plaster.

ANNONS
|

– En del i vår utställning handlar om plast ur ett hälsoperspektiv, säger Erika Danielsson, livsmedelsinspektör på Orust.

Lunchlådan som många tar med sig till jobbet varje dag är något som tas upp i utställningen. Det är viktigt att använda en matlåda i plast där det finns en märkning med kniv och gaffel om den värms upp i mikron.

– Annars riskerar man att få i sig ett ämne som heter bisfenol A, säger inspektör David Tengberg.

Det handlar om ett ämne som kan öka risken för cancer och misstänks påverka människors förmåga att skaffa barn, enligt Tengberg.

Det är ytterligare ett antal saker som tas upp i utställningen. Det handlar bland annat om de allt större problemen med plast i havet, den flitiga användningen av plastkassar och hur man kan återanvända, återvinna eller använda plast i syfte att utvinna energi.

ANNONS

– Ytterligare en sak som vi tar upp handlar om plast i leksaker, säger Erikas Danielsson.

Förra året genomfördes det en satsning på olika aktiviteter för att under två veckor sprida kunskap om vatten och vattentäkten Rödsvattnet på Orust.

I år görs det i stället en satsning för att på olika sätt lyfta fram plastens livscykel och hjälpa konsumenterna att göra olika typer av val när de köper, använder och gör sig av med olika produkter som har tillverkats i plast.

En utställning och informationsbroschyrer har tagits fram som ska sättas upp vid olika arrangemang. Just nu finns utställningen i biblioteket i Henån. I mitten av maj flyttas utställningen till Henåns skola och sedan vidare till gymnasiet.

Under tidsperioden juni till början av september visas utställningen i kommunhusets entré, under Västerhavsveckan i Mollösund, på Öppet varv i Ellös och på Orust kretsloppsakademis nästa energi och miljömässa.

ANNONS