Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Camilla Haagen
Bild: Camilla Haagen

"Min första tanke var att planet störtar"

Ett lågt flygande Herculesplan fick Lise-Lott Toveby i Varekil att sätta morgonkaffe i vrångstrupen under torsdagen. Hon trodde att planet höll på att störta.
– Min första instinkt var att springa åt det hållet som planet kom ifrån, säger hon och sätter handen på sin nyopererade höft.

Det var under torsdagsmorgonen som Lise-Lott Toveby tog med sig sitt morgonkaffe ut i trädgården för att njuta av det fina vädret. Mitt i sommaridyllen och den lugna morgonen sniker ett Herkules plan trädtopparna precis ovanför henne.

– Det gick så himla fort. Min första tanke var att planet störtar och att jag behövde fly för mitt liv, säger hon.

Ljudet var öronbedövande och Liselott trodde för en sekund att landet kunde vara under attack.

– Det flög så himla lågt. Jag kunde liksom inte hitta en rimlig förklaring till vad det var som hände. Om det var en övning som hade gått fel eller vad det var som pågick, säger hon.

Började skanna av medier

Med sin nyopererade höft och med hjärtat i halsgropen började hon skanna av nyhetssidorna för att ta reda på om planet var utländskt eller om det fanns någon information om en pågående övning.

– Jag var helt tvådelad. Jag visste inte vad jag skulle tro, säger hon.

"Min första tanke var att planet störtar och att jag behövde fly för mitt liv", säger Lise-Lott Toveby . Bild: Camilla Haagen
"Min första tanke var att planet störtar och att jag behövde fly för mitt liv", säger Lise-Lott Toveby . Bild: Camilla Haagen

Under torsdagseftermiddagen har hon knappt hämtat sig efter händelsen och säger att hon fortfarande är helt skakig.

– Det var helt galet. Jag kan inte komma ihåg när jag blev så rädd senast att man får tanken att man måste rädda sig själv, säger hon och skakar på huvudet.

– JAS-plan flyger här titt som tätt men det här var något helt annat.

Försvaret övade navigering

Skaraborgs flygflottilj, berättar att det stämmer att de var ute med ett av sina sex Herculesplan över kusten på torsdagsmorgonen.

–Vi övade navigering och lågflygning på runt 300 meter när vi flög över land, säger Per Forsberg, kommunikatör vid F 7 Såtenäs.

Brukar ni förvarna allmänheten innan ni flyger lågt över bebyggelse?

– Nej det gör vi inte, eller vanligtvis gör vi inte det. Sen är det så att man oftast upplever att de flyger lägre än vad de gör, säger han.