Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Musselföretag utreds för ekobrott

Bohus Havsbruk anklagas för att ha lurat till sig flera miljoner i EU-bidrag genom att hitta på leveranskedjor inom koncernen. Nu har företaget anmälts och utreds för ekonomisk brottslighet, rapporterar SVT Nyheter Väst.

Bohus Havsbruk har sina musselodlingar utanför Orust. Företaget är ett av de som fått mest pengar från EU:s fiskerifond de senaste åren, närmare 25 miljoner kronor.

Men nu anklagas företaget för att ha lurat till sig pengar. SVT Nyheter Väst avslöjar i flera artiklar att Bohus Havsbruk misstänks för att ha hittat på leveranskedjor, för att öka sina kostnader. De pengarna har de sedan begärt i EU-bidrag.

Sålde vidare för tre gånger priset

Företaget Carpax, som ingår i samma koncern, har köpt pråmar från Kina för ungefär 100 000 kronor styck. När de sålt vidare pråmarna till Bohus Havsbruk har de dock kostat nästan tre gånger så mycket. Bohus Havsbruk har sedan fått bidrag för hela beloppet.

I ett dokument till tingsrätten som SVT Nyheter Väst har tagit del av skriver Bohus Havsbruk att företaget som importerar pråmen står för stora kostnader som inte ”kan utläsas enbart genom att granska inköpskostnaderna” som till exempel ”målning, installationer, hopmontering”.

Men enligt Jordbruksverket är prisskillnaden för stor för att det ska gå att förklara med målning och montering.

LÄS MER: Riskerar miljonvite om inte musselodlingar tas bort

LÄS MER: Musselodlare hotas av miljonkrav för misskötta odlingar

Ekobrottsmyndigheten har inlett en brottsundersökning

Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (Olaf), har granskat Bohus Havsbruk. De har nu skickat en rapport till Ekobrottsmyndigheten som inlett en brottsundersökning. Än så länge är ingen person delgiven misstanke om brott och utredningen är fortfarande i ett tidigt skede.

– Vi är mitt i utredningen, i övrigt gäller förundersökningssekretess så jag kan inte ge några kommentarer, säger åklagaren Annika Lundby till SVT.

Tidningen söker Bohus Havsbruk för en kommentar.

LÄS MER: Bohus havsbruk förlorar Krav-certifiering

Fotnot: I en tidigare version av artikeln publicerades av misstag genrebilder på ett helt annat företags musselodling, som inte är inblandade i utredningen. Vi beklagar den felaktiga publiceringen.