Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så här ser det ut vid en av Bohus havsbruks odlingar vid Rossö på Orust.
Så här ser det ut vid en av Bohus havsbruks odlingar vid Rossö på Orust.

Musselodlare hotas av miljonkrav för misskötta odlingar

Företaget Bohus havsbruk har beviljats närmare 30 miljoner av jordbruksverket sedan starten. Men nu har flera odlingar dömts ut och det kan bli så att musselföretaget tvingas betala tillbaka tio miljoner, något som SVT Väst var först att berätta om.

För drygt tio år sedan startade företaget Bohus havsbruk med målsättningen att börja odla musslor. Sedan starten har företaget fått cirka 30 miljoner i bidrag av Jordbruksverket.

LÄS MER: Riskerar miljonvite om inte musselodlingar tas bort

I blåsväder

Men att odla musslor visade sig svårare än planerat. Under årens lopp har företaget hamnat i blåsväder upprepade gånger. Det handlar bland annat om polisanmälningar för misstänkt nedskräpning och ejdrar som fastnat i musselnät och dött. Detta ledde till misstankar om djurplågeri men tingsrätten i Uddevalla friade syskonen Per och Katrin Persson som driver Bohus havsbruk tillsammans.

Bohusläningen har försökt få tag i de två syskonen för en kommentar men utan resultat.

LÄS MER: Musselodlare förbjuds jaga ejdrar med motorbåt

Granskas

De olika turerna har nu lett till att företaget blivit av med sitt Krav-certifikat. Under förra året beslutade Jordbruksverket att Bohus havsbruk ska betala tillbaka 3, 7 miljoner. De granskningar av odlingarna som gjorts innebär ytterligare krav på återbetalning av stöd.

LÄS MER: Bohus havsbruk förlorar Krav-certifiering

Nu kan det, enligt SVT Väst, bli så att företaget måste betala tillbaka totalt tio miljoner efter att Jordbruksverket dömt ut fem av sex musselodlingar på olika platser runt Orust.

– Vi arbetar vidare med detta. Nu inväntar vi Bohus Havsbruks svar innan vi fattar ett formellt beslut, säger Simon Löfgren på Jordbruksverket till SVT Väst.

Syskonparet tillbakavisar till SVT Väst kravet från Jordbruksverket och hävdar att det inte går att kräva tillbaka ett belopp på tio miljoner.

LÄS MER: Musselodlare slår ifrån sig anklagelser om nedskräpning

LÄS MER: Musselföretag vill odla i Uddevalla - får nobben