Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mark och miljödomstolen har avslagit överklagandet från Naturskyddsföreningen i Bohuslän. Bild: Sebastian Waldenby
Mark och miljödomstolen har avslagit överklagandet från Naturskyddsföreningen i Bohuslän. Bild: Sebastian Waldenby

Naturskyddsföreningen får inget gehör för ålgräs

Naturskyddsföreningen i Bohuslän har överklagat beslutet att ändra gällande detaljplan för den planerade satsningen på en större turistanläggning söder om Hälleviksstrand. Men mark- och miljödomstolen har avvisat överklagandet.

Naturskyddsföreningen i Bohuslän hävdade i sitt överklagande att det inte skett någon återplantering av ålgräs efter tippning av muddermassor på området, en tvingande åtgärd enligt dom från miljödomstolens 2007. I överklagandet ställdes krav på återplantering av ålgräs innan ändringen av planen kunde göras.

Men mark- och miljödomstolen har nu kommit fram till att Naturskyddsföreningen inte har någon klagorätt i det här ärendet och därför blir det inte någon ytterligare prövning i ärendet.

– Vi har inte tagit ställning till om vi ska överklaga det här beslutet eller inte utan det är något som vi ska diskutera de närmaste dagarna, säger Boel Lanne, ordförande i Naturskyddsföreningen i Bohuslän.

Mark och miljödomstolen konstaterar i sitt beslut att en ändring av detaljplanen endast får göras av den som direkt berörs av beslutet. Det finns dessutom en huvudregel när det gäller en detaljplan som innebär att den som överklagar måste ha yttrat sig innan den så kallade granskningstiden har gått ut.

Domstolen konstaterar vidare att en ideell förening får lov att överklaga ett beslut om en planändring medför en betydande miljöpåverkan. Den satsning som nu planeras innebär bara en mindre påverkan på miljön, enligt domstolen.