Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Paret Jimmie Karlsson och Jane Svärdh blev bostadslösa vid en brand i Henån i början av året. Nu har de fått en ny bostad.  Bild: Ingvar Spetsmark
Paret Jimmie Karlsson och Jane Svärdh blev bostadslösa vid en brand i Henån i början av året. Nu har de fått en ny bostad. Bild: Ingvar Spetsmark

Nu har löftet om en ny bostad uppfyllts

I början av året blev ett antal hushåll bostadslösa på grund av en brand i ett flerbostadshus i Henån. Några fick bostad snabbt. Men det tog betydligt längre tid för paret Jimmie Karlsson och Jane Svärdh som hade ett socialt kontrakt. Nu har paret fått ny bostad.

– I slutet av mars ringde en person från bostadsbolaget och erbjöd oss en tvårumslägenhet. En vecka senare kunde vi flytta in i vår nya lägenhet. Det som är riktigt bra är att vi äntligen har fått en tvårumslägenhet som ligger nära affären i Svanesund. Vi har längtat efter en tvårumslägenhet i flera år, säger Jimmie Karlsson.

– Det är också så att vi trivs bra här i Svanesund, säger Jane Svärdh. Här är det både lugnt och skönt.

Blev bostadslösa

Det var i början av januari som det inträffade en brand i ett hyreshus i Henån som innebar att 15 hushåll blev bostadslösa. Det gick aldrig att fastställa orsaken till branden. Bostadsstiftelsen Orustbostäder satte genast igång att leta efter nya bostäder. Men det tog längre tid att ordna bostad för vissa.

Första gången Bohusläningen träffade paret var i Hälleviksstrand var ungefär en månad efter branden. Paret hade skaffat sig ett tillfälligt boende hemma hos Jimmie Karlssons föräldrar. De trodde inledningsvis att situationen skulle lösa sig snabbt men så blev inte fallet. De två hade nämligen ett socialt kontrakt och och hyrde bostaden av kommunen och inte av Orustbostäder.

LÄS MER: Vd lovar att de drabbade ska få nya bostäder

LÄS MER: Löftet om ny bostad gäller inte Jimmie och Jane

De fick under ett besök på socialförvaltningen besked att kommunen inte hade någon skyldighet att fixa nytt boende. Dessutom fick paret en förteckning på privata hyresvärdar på Orust och en uppmaning att söka bostad på egen hand.

Har nästan lösts

När parets situation uppmärksammades av olika medier slutade det med att alla som drabbats vid branden lovades ett eget boende. Enligt Martin Hellgren, vd på Orustbostäder, har alla utom en person fått ny bostad. Och den personen ska få en ny bostad så fort det dyker upp en lämplig lägenhet.

LÄS MER: Socialchef kräver ersättningsbostäder

Jimmie Karlsson och Jane Svärdh har kommit i ordning i den nya lägenheten i Svanesund. Även denna gång har de ett socialt kontrakt.

– Det mesta som finns i lägenheter är saker som människor skänkt till oss, säger Jimmie Karlsson. Vi har fått bord, stolar och en hel del annat och det känns verkligen bra.