Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
I framtiden kan färjorna mellan Orust och Kolhättan ersättas av en bro med bompeng. Bild: Edvin Bergström
I framtiden kan färjorna mellan Orust och Kolhättan ersättas av en bro med bompeng. Bild: Edvin Bergström

Ny bro på Orust kan finansieras med avgift

Arbetet med att få fram pengar till en ny bro mellan Orust och fastlandet går vidare. En delegation bestående av politiker från Orust, Tjörn och Stenungsunds kommuner har träffat Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon. En alternativ finansiering som diskuterades var att finansiera brobygget med en avgift.

– I dag finns det fyra broar i Sverige där det tas ut en broavgift och detta skulle vara en lösning som skulle fungera även på Orust, säger Anders Arnell (M), ordförande i Utskottet för samhällsutveckling, och initiativtagare till mötet.

Broarna där avgift tas ut ligger i Sundsvall, Motala och Nacka.

Riksdagspolitikerna Sofia Westergren från Stenungsund och Magnus Jacobsson (KD) från Uddevalla var värdar för mötet. Lena Erixon och regiondirektör Jörgen Einarsson medverkade på mötet. Ett antal lokalpolitiker men också företagare från Orust, Tjörn och Stenungsund, Uddevalla och Västra Götalandsregionen deltog i mötet.

Enligt Anders Arnell är det viktigt att göra något som kallas för en åtgärdsvalsstudie för att få en helhetsbild av nuvarande situation och hitta hållbara förslag på lösningar.