Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/9

Plusmärkt innehåll – synligt bara för dig som är kund

Nytt sätt att hitta borttappade fiskeredskap visar sig fungera

Borttappade hummertinor, spökgarn och andra fiskeredskap kan fortsätta att fånga fisk och skaldjur i många år till ingen nytta. Nu har länsstyrelsen börjat använda en undervattensfarkost för att för att försöka hitta sådana redskap. Och det visar sig att metoden fungerar.

– Det känns verkligen kul att det går att spåra upp borttappade redskap på det här sättet, säger David Solstorm, fiskeritillsynsman på länsstyrelsen.

På torsdag inleddes arbetet i havet utanför Henån med att testa en undervattensfarkost som går att manövrera från en båt med hjälp av en fjärrkontroll. David Solstorm och kollegan Mauri Knutti, med titeln fisketillsynsperson, gjorde flera turer ute till havs utanför Henån under torsdagen för att prova undervattensfarkosten.

Ingen som vet

– Det finns ingen som vet hur många fiskeredskap som ligger i havet på det här sättet. Det finns nämligen ingen skyldighet att rapportera om man förlorat ett redskap. Man får inte glömma bort att det ofta handlar om redskap som kan orsaka stor skada, säger David Solstorm.

Värst är det med hummertinor och nät av syntetisk material som har tappats bort eller saboterats. De här redskapen kan nämligen fortsätta att ställa till med problem i många år och fånga fisk, humrar, krabbor, kräftor och snärja in dykande fåglar till ingen nytta. Moderna konstfibermaterial tar lång tid att bryta ned.

– Ingen vet hur lång tid det tar att bryta ner redskap som tillverkats av syntetiskt material, säger David Solstorm.

Länsstyrelsen har skaffat två undervattensfarkoster som används på olika sätt. Hittills har undervattensfarkosten används i Vänern för att upptäcka bland annat tjuvfiske.

– Där har den visat sig fungera utmärkt men man får inte glömma bort att vattnet i Vänern är klarare än vad den är i havet på västkusten.

Tuffare förutsättningar

Bohusläningen åker med de båda tjänstemännen ut till havs för att se när undervattensroboten som är fäst i en gul 100 meter lång lina används. Förhållandena i Västerhavet när det gäller sikt i havet, vågor och vind är ofta betydligt tuffare än i Vänern.

Efter en stund ankras båten i närheten av en plats där det kan finnas borttappade fiskeredskap. Mauri Knutti manövrerar undervattensfarkosten med van hand med hjälp av en fjärrkontroll.

Det finns både kamera och lampor som monterats på undervattensfarkosten för att göra det möjligt att hitta olika typer av saker på havsbotten.

Plötsligt upptäcker Mauri Knutti ett rep på cirka 40 meters djup. I ena änden sitter en orange kula som förstörts av trycket på 40 meters djup. Repet visar sig vara fastknutet i en hummertina.

Efter upptäckten tas undervattenfarkosten upp och en dragg slängs i havet i ett försök att dra upp hummertinan. Efter en stund spänns repet till draggen. Både Mauri Kauuti och David Solstorm arbetar intensivt för att ta upp draggen och till slut lyckas de få upp den borttappade tinan.

Första gången

Det är första gången de lyckats få upp ett kvarglömt fiskeredskap på det här sättet. Det luktar inte vidare trevligt från hummertinan där det finns en finns skal från humrar som tagit sig in i hummertinan och sedan inte lyckats komma ut.

– Den här hummertinan hade kunnat fortsätta att fiska till ingen nytta i ytterligare en tid. Det känns bra att inte fler djur fångas till ingen nytta i den här hummertinan, säger David Solstorm.

På hummertinan finns spår efter märkning men det är oklart om det går att få tag i hummertinans ägare.

Nu är det meningen att arbetet med att prova undervattensfarkosten ska gå vidare så att den ska kunna användas på ett effektivt sätt.