Omgjord plan – sista knuten för strandat spabygge

Hotelldelen har vuxit och simhallen skrotats. Nu har detaljplanen gjorts om för den strandade spa- och konferensanläggningen i Hällevik på västra Orust. Om den antas kan bygget som stoppades 2011 återupptas.

ANNONS

– Vi tycker det är dags att få färdigt det här allihop. Det har blivit onödigt komplicerat, säger Anders Arnell (M), ordförande för utskottet för samhällsutveckling, som i tisdags beslutade att skicka den nya detaljplanen på samråd.

Planen har tagits fram i nära samarbete med de nya ägarna i fastighetsbolaget Strana utveckling AB. Syftet har varit att rätta till rena felaktigheter i den gamla planens plankarta samt att skapa förutsättningar för en konkurrenskraftig anläggning med spa, hotell restaurang och konferens.

– Nu blir det ett stort hotell med minst hundra bäddar i den centrala delen. Tidigare fanns inte möjlighet att bygga ett hotell där utan bara utspridda hotellägenheter i fristående småhus, säger Rickard Karlsson, planchef i Orust kommun.

ANNONS

Strana som är ett dotterbolag till Västprojekt, som utvecklar fastigheter längs västkusten, tog över aktierna från NCC 2016 efter en mångårig rättstvist med den norska exploatören Peder Grimstad. 2011 stoppades bygget eftersom NCC och Grimstad inte kom överens om fakturor för utfört arbete.

När de nya ägarna sökte bygglov för ett servicehus vid båthamnen uppmärksammades att flera tidigare bygglov hade gått ut.

– Det har varit en soppa av gamla bygglov och bestämmelser som var felaktigt utformade. Nu har vi rensat ut dem, konstaterar Rickard Karlsson.

Enligt Anders Arnell har alla parter fått kompromissa på sina krav i den nya planen. Han menar att kommunen detaljstyrde för mycket i den förra.

– Kommunen har fått backa på simhallskravet, exploatören får inte stycka av fritt och kritikerna får finna sig i att det kommer att vara en anläggning där, säger han.

Martin Magnusson är en av flera partners i Strana utveckling AB och det som kallas Hällevik Yacht club. Han berättar att tanken till nästa sommar är att ha byggt servicehuset i hamnen samt öppna restaurangen och ett mindre antal hotellrum. Därefter ska anläggningen byggas ut successivt enligt ritningar från arkitektbyrån Tengbom.

Processen har tagit betydligt längre tid än vad företaget hade hoppats på.

ANNONS

– Det viktigaste är att det här blir rätt nu. Antas den här detaljplanen så har kommunen gjort ett fantastiskt jobb, säger Martin Magnusson.

Om byggena mot förmodan inte blir av kommer Orust kommun att kräva Strana på 30 miljoner kronor.

Förtydligande

I dagens papperstidning fanns en ofullständig version av texten där alla fakta inte fanns med. Vi ber om ursäkt för felet.

ANNONS