Omtyckt. Efter 37 år i Stala församling går Henrik Svensson nu i pension. Men han hoppas att det kan bli inhopp framöver.
Omtyckt. Efter 37 år i Stala församling går Henrik Svensson nu i pension. Men han hoppas att det kan bli inhopp framöver.

Omtyckt präst slutar efter 37 år

1325 konfirmander och ett oräkneligt antal dop, bröllop och begravningar senare, går Henrik Svensson i pension.

ANNONS
|

Han tänkte att han skulle bli lärare i matematik, fysik och astronomi. Men i stället blev han präst – och det ångrar han inte en sekund.

– Jag träffade en snickare som gått i pension, och han sa att om han fått leva om sitt liv hade han gjort det som snickare. Och jag känner likadant, om jag fått leva om mitt liv skulle det bli som präst, säger Henrik Svensson.

Som komminister i Stala församling sedan 1979, och från 1991 även i Tegneby, har en betydande andel av Orust befolkning kommit i kontakt med Henrik Svensson på ett eller annat sätt.

ANNONS

Det förs ingen statistik över dop, bröllop och begravningar, säger han, men däremot över antalet konfirmationer.

Och där har han haft hand om så många som 80 konfirmandgrupper, med sammanlagt 1325 enskilda konfirmander.

Till det kommer över 1700 kvällar med Kyrkans ungdom, och dussintals skolavslutningar.

Och där lämnar han ett tomrum efter sig. Några dagar efter den senaste avslutningen, som ägde rum i Stala kyrka, träffade Henrik Svensson på en pojke som gick i tredje klass.

– Han sa "Är det sant att du ska sluta? Det får du inte göra!" Det tar ju tag i hjärtat när man hör sådant. Barn vill att allt ska vara som det är, men vuxna förstår att livet måste gå vidare, säger Henrik Svensson.

Den sista predikan håller han nu på söndag – en dag som har ett märkligt sammanträffande.

– Det är Kristi förklarings dag, vilket är det som altartavlan i Stala kyrka föreställer. Konstnären har målat den här händelsen, när lärjungarna är uppe på Förklaringsberget och får en uppenbarelse, säger Henrik Svensson.

Så hur ser du tillbaka på den här tiden?

– Med stor tacksamhet och glädje.

Men Henrik Svensson kommer knappast bli sysslolös framöver. Den stora hobbyn är att snickra – och där är det inte svårt att få uppdrag.

ANNONS

– Nästa vecka ska jag upp på ett tak, avslöjar han.

ANNONS