2009 fick de anställda i hemtjänsten välja arbetskläder för 700 kronor var. Valde de en jacka blev det inget över till andra plagg. Nu aktualiseras problemet med arbetskläder genom en interpellation från Bengt Torstensson (S) i fullmäktige den 26 augusti.  Foto: Arkivbild
2009 fick de anställda i hemtjänsten välja arbetskläder för 700 kronor var. Valde de en jacka blev det inget över till andra plagg. Nu aktualiseras problemet med arbetskläder genom en interpellation från Bengt Torstensson (S) i fullmäktige den 26 augusti. Foto: Arkivbild

Orättvisa regler kring arbetskläder

Kommunpolitiker Bengt Torstensson (S) har fått höra från anställda i kommunen att vissa grupper inom äldreomsorgen inte har de arbetskläder som behövs för jobbet. – Jag har lämnat in en interpellation till sociala omsorgsnämndens ordförande, som kommer att besvaras under fullmäktigemötet den 26 augusti, säger Bengt Torstensson.

ANNONS
|

I den skriver han att han fått veta att all personal inom äldreomsorgen inte har tillgång till de arbetskläder som behövs.

”Jag vill nu av dig be att få reda på om så fortfarande är fallet och om svaret är ja, varför all personal inte har erforderliga arbetskläder?”

Pengarna räcker inte

I november förra året berättade Bohusläningen om när vård- och omsorgspersonal skulle få välja kläder. Varje plagg var poängsatt och totalt fick personalen välja för 28 poäng vilket motsvarade 700 kronor. En vinterjacka kostade 25,5 poäng, alltså nästan hela tilldelningen. En halv av de dyrbara poängen gick åt att få texten Orust kommun på det valda plagget.

ANNONS

Hemtjänstpersonal som Bohusläningen talade med, önskade sig två par byxor, fyra kortärmade tröjor, två långärmade OCH en jacka. Dessutom uttryckte de önskemål om en tvättmaskin på jobbet, för att inte behöva ta hem arbetskläderna och tvätta hemma.

En självklarhet

– Detta låter märkligt och det är därför jag vill ta reda på hur det ligger till, säger Bengt Torstensson.

Han jämför med sin egen arbetsgivare inom petrokemin. Där är arbetskläder, från skyddsglasögon till bra skor, en självklarhet för de anställda.

Diskussion väntas

Interpellationen är inlämnad i så god tid att inte bara den tillfrågade nämndordföranden kan svara, utan ämnet kan väntas väcka diskussion vid fullmäktige­­mötet i Kajutan den 26 augusti.

Mötet är öppet för allmänheten.

ANNONS