Orust ska bli företagarvänligt

100 politiker och tjänstemän ska utbildas i att bättre möta kommunens näringsliv. I höst börjar utbildningen som ska genomsyra hela kommunen. Bemötande, tillgänglighet, rutiner, ja allt ska bli bättre än i dag.

ANNONS
|

Orust kommun hamnade på plats 239 bland Sveriges 290 kommuner i Svenskt Näringslivs företagsklimatranking 2010. Kommunen tappade sex placeringar sedan året före och har tappat 38 sedan det bästa året, 2007, då Orust låg på plats 201. Grannkommunen Tjörn, med ungefär lika stor befolkning, steg i stället sex placeringar till plats 142.

Nu skickas 100 politiker och tjänstemän på kurs för att bli bättre på att möta företagare, underlätta för nyföretagande och förbättra servicen.

Utbildningen arrangeras av Sveriges kommuner och landsting samt Tillväxtverket och bär det talande namnet Förenkla helt enkelt.

– Detta kommer att få genomslag i hela vår organisation och ska leda fram till en handlingsplan. Det är viktigt att servicen till företagen flyter på bra, säger Sven Pettersson som är näringslivsansvarig i Orust kommun.

ANNONS

Det handlar om att skapa fungerande rutiner internt och att öka tillgängligheten och förbättra bemötandet av de människor/företagare som vänder sig till kommunen.

I materialet från arrangörerna framhålls vissa viktiga ledord. Ledarskap är ett. Det måste finnas en vilja från politiker och tjänstemän att underlätta för företagen. Samarbete är nästa. Företagens ärenden rör flera olika förvaltningar och genom samarbete kan handläggningen av exempelvis bygglov och tillstånd bli mycket smidigare än i dag. Attityd är det tredje. En positiv attityd och bra bemötande är avgörande för en kommuns kontakter med medborgarna.

– Det är viktigt att det här genomsyrar hela kommunen och organisationen, säger Sven Pettersson.

Orust kommun satsar totalt 160 000 kronor på utbildningen som ska ta kommunen till en bättre plats i nästa statistikomgång från Svenskt Näringsliv.

ANNONS