Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tullstationen i Lernacken, Malmö. Bild: Johan Nilsson/TT
Tullstationen i Lernacken, Malmö. Bild: Johan Nilsson/TT

Orustbor smugglade tusentals liter öl och sprit

Två män från Orust döms för smuggling. De har tillsammans fört in nära 3 000 liter alkoholhaltiga drycker i landet.

Strax före midsommar 2016 körde en personbil med släp över Öresundsbron. Vid Lernacken i Malmö stoppades ekipaget av tullen för kontroll. Det visade sig innehålla över 150 liter sprit, nära 430 liter vin och 120 liter longdrinks, drygt 70 liter cider och över 2 000 liter öl. Förutom detta hittades även handskrivna anteckningar med olika alkoholsorter, mängder och namn, och i en telefon hittades även ett sms om önskemål om alkoholinköp.

Männen i bilen menade att alkoholen var för eget bruk, men det slutade med att de ställdes inför rätta åtalade för smuggling. Under rättegången förklarade männen, två Orustbor i 50- respektive 60-årsåldern, att de handlat varorna var för sig. Båda hade liknande förklaringar, att de skulle använda alkoholen framförallt i samband med olika fester med många deltagare.

Vad gäller anteckningar förklarade den ena mannen att det var uträkningar för att veta hur mycket han fick lasta utan att gå med överlast. Den andre förklarade att han det var för att veta vad hans vänner gillade att dricka. Han förklarade sms:et med att han skulle anlita en hantverkare i två veckor för att bygga ett förråd, och att de 15 lådor öl som stod noterade vid hantverkarens namn var för att denne som tack för arbetet skulle få dricka öl och whisky varje kväll.

Malmö tingsrätt köpte inte alls männens förklaringar utan tyckte att de var märkliga och vaga. Domstolen ansåg också att framförallt mängden starksprit och öl var "uppseendeväckande stor". Båda Orustborna dömdes till villkorlig dom och 120 timmars samhällstjänst, för att tillsammans och i samförstånd ha smugglat alkoholen till Sverige. Domen överklagades till Hovrätten över Skåne och Blekinge, men nu har tingsrättens dom fastställts även där.

Den införda alkoholen hade enligt männens uppgifter köpts för cirka 35 000 kronor. Den ska efter domstolsbeslutet förverkas.