Öviken (arkivbild)
Öviken (arkivbild)

Ovanligt avtal ska säkra jobb på Käringön

Konferensanläggningen Övikens ägare har gått med på att garantera verksamhet fram till 2019.

ANNONS
|

I över ett decennium har det bråkats om attraktiva Öviken på Käringön. Nu har den nya konferensanläggningens ägare gått med på att garantera verksamhet fram till 2019.– Jag ska inte säga att det är ett unikt avtal, men ovanligt i alla fall. Det är ett sätt attsäkra att den politiska intentionen för området följs, säger Lena Tegenfeldt,förvaltningsområdeschef på Orust kommun.Det har varit många turer kring Öviken på Käringön.Kommunens politiker har hela tiden varit bestämda på att det ska vara hotell- och konferensverksamhet i viken, inte minst för att få fler arbetstillfällen till skärgården.Bråken och de tvära kasten har avlöst varandra, men nu kan en permanent stabilisering vara nära.I fjol tog bolaget Käringöns Havsbad & Konferens över verksamheten på platsen och nu är ett 25-årigt arrendeavtal på väg att undertecknas. Avtalet ger entreprenörerna formell rättatt använda viktiga mark- och vattenytor runt sin anläggning. Bolaget och kommunens tjänstemän är överens – nu återstår bara att Orusts politiker ger sin välsignelse.

ANNONS

Det ovanliga i avtalet är att havsbadets ägare förbinder sig att driva konferensanläggningenfram till åtminstone 2019. Om verksamheten upphör tidigare blir arrendeavtalet ogiltigt,utan att bolaget ersätts för sina investeringar under tiden.– I bästa fall hade vi förstås velat ha en kortare tid än fem år. Men det är väldigt känsligt politiskt efter allt som har hänt. Jag tror att det blir skönt för alla att vi får en verksamhethär, även om det inte blir exakt som alla tänkte sig från början, säger Jan Jonsson, en av tre som äger Käringöns Havsbad & Konferens.Han konstaterar att bolaget inte går runt ekonomiskt som det ser ut just nu – därtill är verksamheten ännu inte tillräckligt känd. Men han och övriga ägare arbetar långsiktigt.– Vi gör inte det här i första hand för att tjäna pengar utan för att få lugn och ro i området.Vårt mål är att få det att gå runt inom ett par tre år.Hur många jobb kan ni skapa på sikt?– Det vet jag inte. Min hustru jobbar med verksamheten nu och vi har också flera deltidsanställda. Men vi bidrar med många indirekta arbetstillfällen, i och med att vi lockarhit gäster som handlar och äter på ön. Och ingen blir gladare än jag om vi kan anställda ännu fler, säger Jan Jonsson.Frågan ska behandlas av politikerna i utskottet för samhällsutveckling i morgon. Slutligt beslut fattas av kommunfullmäktige.

ANNONS

2003: Orust kommun säljer marken till Bengt Peterssons bolag Öfyrens Hotell AB för endast 1,1 miljoner kronor. Investeringen ska leda till en hotell- och konferensanläggningmed ett 20-tal anställda. Bara några månader senare vill han bygga bostäder istället. Politikerna säger nej, men efter att köpeavtalet med kommunen slutat gälla efter två år kanBengt Petersson ändå göra vad han vill.2006 Marken styckas av. 18 sjöstugor byggs och säljs för totalt cirka 63 miljoner kronor. Senare byggs och säljs 20 bostadsrätter.2013: Bolaget Käringöns Hafsbad köper hamnanläggningen, bastubyggnaden på skäret och konferensdelarna i bottenplanet på huvudbyggnaden.

ANNONS