Ssylboendet på Ellös sjögård håller på att avvecklas.
Ssylboendet på Ellös sjögård håller på att avvecklas.

Oviss framtid för Sjögården i Ellös

Just nu håller boendet för asylsökande på Ellös sjögård på att avvecklas. Det inte klart vad fastigheten ska användas till i framtiden. Orust kommun har inte längre något intresse av att köpa fastigheten.

ANNONS
|

– Jag kommer i alla fall inte att driva hotell och konferensanläggning i egen regi eftersom jag inte sysslat med något sådant tidigare, säger Kurt Carlsson som äger fastigheterna som ligger i de centrala delarna av Ellös genom sitt bolag Domani.

Under många år drev företagaren Bengt Gustafsson som avled i slutet av 2014 Ellös sjögård tillsammans med sin familj och Kurt Carlsson.

Det handlade om en anläggning med spa, flera hotellrum och möjligheter att anordna konferenser. Det var också en självklar samlingsplats under Öppna varv på Orust som är en av de största båtmässorna i Sverige.

I mitten av 2014 togs beslut att stänga Ellös Sjögård och en sak som diskuterades var att bygga om fastigheten till ett seniorboende med spa som guldkant.

ANNONS

Men det blev inte så. Några månader senare visade Bert Karlsson sitt intresse för att hyra hotellet och starta ett boende för asylsökande.

– Jag har samarbetet med Gustafsson i många år och äger i dag fastigheten i Ellös, säger Kurt Carlsson. Just nu görs byggnaden i ordning och städas. Det kan bli så att den åter kommer att användas som boende för asylsökande. Det pågår en upphandling som kan resultera i att det blir ett nytt asylboende.

Men det kan också bli andra typer av verksamheter,

– Kanske kan vi hitta någon som kan tänka sig att öppna hotell och konferensanläggning, säger Kurt Carlsson. Et äldreboende är ett annat framtida användningsområde.

Det pris som nämndes när fastigheten skulle säljas till kommunen var 24 miljoner. Men det finns inte längre något intresse att ta över fastigheten, enligt kommunalrådet Kerstin Gadde (S).

– Vi har utrett frågan och kommit fram till att rummen är för små för ett äldreboende. Det är också så att byggnaden kräver stora ombyggnader invändigt och utvändigt för att användas på annat sätt. Dessutom tillåter nuvarande detaljplan inte ett sådant boende utan bara verksamhet.

ANNONS