Paret Martinsson flyttar in i fabrik

Nu händer det saker i Nord Wests gamla fabrik på Vindön i Orust kommun. Företaget Premium Yachts Scandinavia AB har köpt fabriksområdet. I bolagets styrelse sitter båtbyggarparet Benny och Jessica Martinsson. Några planer på att bygga nya båtar finns inte i nuläget.

ANNONS

– Vi planerar ett centrum där nya och begagnade båtar ska säljas, säger Jessica Martinsson som driver verksamheten på Vindön tillsammans med sin man Benny.

– Den gamla fabriken kommer att användas för rekonditionering av begagnade båtar. Det handlar om en omfattande verksamhet som omsatte cirka 100 miljoner förra året. Däremot finns det inte några planer på att börja med tillverkning av båtar igen.

Paret, som har byggt en ny utställningshall bredvid den gamla fabriken, är distributörer för Princess Yachts i västra Sverige. Det handlar om en motorbåt som sedan 1965 tillverkas i Plymouth i Sydvästra England.

– Det är en båt av hög kvalité, säger Jessica Martinsson.

ANNONS

Båtbyggarparet Martinsson sysslade tidigare med tillverkning av båtar av märket Nord West. Det som hände efter bolagets konkurs i början av 2013 var att Gillholm marina köpte delar av konkursboet och att Storebro bildade Nord West Boats och gick ut och påstod att de skulle börja producera båtar av märket Nord West.

Men Benny och Jessica Martinsson hade i det läget upplåtit upphovsrätten till Benny & Jessica AB. De stämde 2014 Nord West Boats, som startats av Roger von Haugwitz på Storebro och Gillholms marina för intrång mot upphovsrätten.

Nyligen avkunnade Patent och marknadsdomstolen en dom som förbjöd Storebro och dess dotterbolag och Gillholms marina att tillverka båtar av märket Nord West Flybridge. Det är oklart om domen har överklagats.

Bohusläningen har sökt Benny Martinsson och Roger von Haugwitz på Storebro för en kommentar men utan resultat.

Styrelseordförande i företaget Premium Yachts Scandinavia AB som äger fastigheten där den gamla fabriken ligger är finansmannen Lars-Göran Falkeskog. Benny och Jessica Martinsson sitter i bolagets styrelse.

Bakgrund

Den ekonomiska finanskrisen som inleddes 2008 slog hårt mot båttillverkarna på Orust. I början av 2013 gick Nord-West Najad AB i konkurs. Fabriken i Vindön och i Lyse såldes vidare i samband med konkursen. I dag tillverkas segelbåtarna av märket Najad i Henån i ny regi. Bakom företaget står bland annat bolaget Hexiron AB. Nord West konkurs har avslutats för flera år sedan.

ANNONS