Bengt Torstensson (S) motionerar i fullmäktige om att inrätta en teknikpark för barn. Ett exempel på övning är att flytta en tung sten. Med plaströr är det lätt att flytta stenen. ”Det är en gammal metod som man kan ha med sig i sitt tekniska tänkande” säger Torstensson.                             Foto: Berit Stridh
Bengt Torstensson (S) motionerar i fullmäktige om att inrätta en teknikpark för barn. Ett exempel på övning är att flytta en tung sten. Med plaströr är det lätt att flytta stenen. ”Det är en gammal metod som man kan ha med sig i sitt tekniska tänkande” säger Torstensson. Foto: Berit Stridh

Politiker vill ha teknikpark för barn

Fullmäktige får en rolig motion vid sitt nästa möte. Bengt Torstensson (S) vill skapa intresse för teknik hos barn genom en lekpark med tekniska förtecken.

ANNONS
|

Genom att ge barn möjlighet att själva prova olika tekniska lösningar, tror Bengt Torstensson att man kan väcka ett intresse för teknik och för att välja teknisk utbildning längre fram.

”Pröva-på-grejer”

– Jag tänker mig olika pröva-på-grejer, som en tratt att hälla vatten i, vattnet rinner ner på ett skovelhjul och genererar kraft som får en lampa att lysa, eller en låda med stenar som ska flyttas, säger han.

Det finns många exempel på roliga saker. Vad väger mest? Ett kilo järn eller ett kilo bomull? Eller hur använder man en hävarm?

– Jag minns hur pappa flyttade stora stenar med hjälp av ett spett, säger Bengt Torstensson.

ANNONS

De enkla, beprövade lösningarna är en bra grund att ha med sig i sitt tekniska tänkande, menar han. Man behöver inte förkasta elektroniken, men detta kan vara ett komplement till dataspel och liknande.

I motionen talar Torstensson om att grunden för dagens Hi-tech är gårdagens Low-tech ”och åt detta ska man inte rynka näsan”.

Han erbjuder sig att ingå i en grupp som spånar fram hur en sådan tekniklekpark skulle kunna se ut.

ANNONS