Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Arkivbilder
Bild: Arkivbilder

Provanalysen klar: Det var den skjutna vargen som gick till attack

Den skjutna vargen på Orust är samma individ som tidigare i somras angrep en fårbesättning i Tegnebytrakten. Det meddelade länsstyrelsen under torsdagen efter att fått analyssvar från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU).

Länsstyrelsen i Västra Götaland fick under torsdagen svar på analysen av vävnad från den varg som sköts den 17 augusti under den då pågående skyddsjakten på Orust och Tjörn.

LÄS MER: Varg skjuten på Orust – skyddsjakt avblåst

Den kan nu konstateras av den skjutna vargen verkligen är samma individ som tidigare angripit en fårbesättning i Tegnebytrakten den 18 juli. Det meddelar Nelly Grönberg, inventeringsansvarig för stora rovdjur på länsstyrelsen i Västra Götaland.

– Detta är ju också det vi hävdat och ansett oss vara säkra på redan sedan tidigare efter analys av saliv-DNA där vi kunnat få träff på individnivå, säger hon.

Likartade skador på kroppen

Ytterligare bevis på att det verkligen handlar om samma varg är också att det funnits stora likheter i sättet att angripa de drabbade fåren och länsstyrelsen anser därför att allt pekar mot att man under juli och augusti inte har haft att göra med fler än en skadegörande individ på Orust och Tjörn.

– Det handlar helt enkelt om att de djur som angripits haft likartade skador på likadana ställen på kroppen, vilket stärker vår uppfattning om att det är samma vargindivid som gått till angrepp vid de olika tillfällena under sommaren, säger Nelly Grönberg.

Sedan vargen sköts den 17 augusti har också vargangreppen upphört, den sista inrapporterade händelsen inträffade nästan en vecka dessförinnan.

LÄS MER: Nytt vargangrepp på Orust – elva får döda

I slutet av augusti ska dock länsstyrelsen åter fått in nya rapporter om vargspår på norra Orust.

Nelly Grönberg bekräftade då att hon sett bilderna av spåren, men uppgav samtidigt att det var för tidigt att svara på om det rörde sig om spår av samma varg som skjutits eller om det handlade om en annan individ som skulle vara i rörelse på ön.

LÄS MER: Nya rapporter om vargspår på norra Orust

– Det ena utesluter ju inte heller det andra, säger hon nu.

– Det är ju inte så att vi kan säga att det aldrig mer kommer att förekomma varg på eller på genomresa över Orust och Tjörn. Men lyckligtvis har vargar kunnat vistas här tidigare utan att angripa djur, på det sätt som den här individen gjorde, vilket förstås inte var acceptabelt.

I och med analyssvaret från SLU hoppas Nelly Grönberg nu kunna lägga sommarens vargdramatik bakom sig.

– Ja, det hoppas jag verkligen så att vi nu kan gå vidare och få något annat att prata om, säger hon.