Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Trafikverket

Rakare och bredare väg ska öka trafiksäkerheten på Orust

Åtta meter bred väg, färre av- och påfarter och bättre sikt. Det är några av de förbättringar som gjorts på väg 160 mellan Säckebäck–Varekil. I veckan öppnades den nya sträckan, precis i tid för midsommartrafiken.

Arbetet har varit igång sedan våren 2018, men planer på en ny väg har funnits sedan slutet av nittiotalet. Den nya delen av vägen har lagts öster om den gamla och hastigheten har höjts från 70 till 80 km/h, då säkerheten har förbättrats enligt Pernilla Edlund på Vägverket, som är projektledare för arbetet.

– Den nya vägen är inte lika smal och kurvig. Det är inte heller lika mycket berg som sticker ut som tidigare, säger hon.

Olycksdrabbad sträcka

På grund av att den tidigare vägen varit smal och haft skymd sikt har sträckan varit mycket olycksdrabbad, vilket är en av de främsta anledningarna till arbetet. Genom att minska antalet av- och påfarter och spränga bort berg som tidigare skymt sikten, ska olyckor kunna förhindras i allt större utsträckning. Det berg som sprängts bort har även kommit till användning i arbetet.

– Man har tryckt in berget i den nya vägen, vilket gjort den gjort den högre och mindre översvämningsbenägen, säger Pernilla Edlund.

Ny gång- och cykelväg

Nästa steg i processen är att göra om den gamla sträckan till en lokalväg som främst ska fungera som gång- och cykelväg. Där finns en del kvar att göra enligt Pernilla Edlund men säger att trafiken inte kommer störas något större av det. Arbetet med det kommer att dra igång efter semestertiderna och beräknas att vara klart till våren 2020.