Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

När räddningstjänst kom till campingen var restaurangen redan helt övertänd. Bild: Mikael Berglund

Restaurang brann ner i natt

En brand bröt ut på en camping på Orust under onsdagsnatten. Det var en restaurangbyggnad som fattat eld och som inte gick att rädda.

Kort efter klockan ett på natten mot onsdag kom larmet om att det brann på en camping vid Ellös. Men då stod restaurangen redan i ljusan låga.

– Det var totalt övertänt när det larmades, säger Mats Gustavsson, räddningschef i beredskap.

Räddningstjänsten på Orust ryckte ut med två styrkor för att bekämpa elden. Det stod tidigt klart att restaurangen inte skulle gå att räcka och insatsen kom i ställt att handla om att hålla elden i schack. Det fanns viss risk att elden skulle spridas.

– Det fanns ju husvagnar i närheten men vinden låg ut mot havet. Det stod en husvagn tio meter ifrån, den fick vi ta bort för annars skulle den smälta. Och plockade bort gasol som stod i ett skåp, berättar Mats Gustavsson.

Ingen på plats

Restaurangen har i stort sett brunnit ner till grunden, även om det står lite av byggnaden kvar. Det fanns inga människor på campingen, vare sig gäster eller personal.

– Den är i vinterdvala så det var ingen verksamhet, säger Mats Gustavsson.

Räddningstjänsten har fortfarande under morgonen en styrka kvar på plats. Det glöder fortfarande och Mats Gustavsson räknar med att de kommer vara kvar under förmiddagen.

Anmälan om mordbrand

Någon förklaring till hur branden uppstått finns inte i nuläget. Det kommer att bli en fråga för polis. Polisen har varit på plats och skrivit en anmälan om mordbrand.

– Vi vet ju inte brandorsaken och då inleder man på det, säger Peter Adlersson, presstalesperson på polisen.

Brandplatsen kommer att spärras av och polis kommer att göra en teknisk undersökning när så är möjligt.

Läs också: Räddningstjänsten: "Hela himlen var gul"

Svårsläkt eld

Strax innan klockan 17 på onsdagseftermiddagen larmas räddningstjänsten åter till den nedbrunna restaurangen. Mindre lågor ska åter ha flammat upp på platsen.

Enligt räddningstjänsten finns ingen spridningsrisk men att plasten behöver bevattnas för att arbeta undan alla eventuella eldhärdar.