Romer synliggörs i ny historiebok

Nu finns ett utbildningsmaterial och en bok om romsk historia och kulturarv i Sverige. Materialet kan användas i skolorna för att sprida ljus och förståelse för den romska historien.

ANNONS
|

Den romska historien är inte lätt att få grepp om. Gruppen romer är inte särskilt homogen men den har funnits i Sverige i 500 år. Författaren och resanderomen Bennie Åkerfeldt såg ett behov av att reda ut begreppen.

– Jag har levt med det här i hela mitt liv. Mina föräldrar var förtegna och ville helst inte att man pratade om vårt romska ursprung, säger Bennie Åkerfeldt.

Farmor tände gnistan

Han berättar att det var hans farmor som tände gnistan att ta reda på sitt ursprung. I kontakten med myndigheter, skola och andra enheter märkte han en okunskap om den romska historien. Efter genomgången grundskola ska varje elev enligt läroplanen ha fått kunskaper om de nationella minoriteternas kultur, språk, religion och historia. Nu finns materialet om romerna nedladdningsbart på Västarvets hemsida som är en regional resurs i Västra götalandsregionen som har till uppgift att göra natur- och kulturarvet levande och tillgängligt. Det som finns nu är en fördjupad lärarhandledning med ett powerpoint program som är tillgängligt för alla grundskolor i Västra Götaland.

ANNONS

– Romska barn ska uppleva att deras historia ingår i den gemensamma svenska historien. Om alla barn lär sig samma historia i grundskolan blir det en viktig del av den romska inkluderingen, säger Bennie Åkerfeldt.

Andra ögon

År 2000 erkände staten Sverige fem nationella minoriteter, judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar med språktillhörigheterna jiddish, romanichib, samiska, finska och meänkieli. Det var först då som staten ansåg att romerna uppfyllde kriteriet för lång historisk närvaro i landet och kunde konstatera att romerna fortfarande har en levande kultur och språk. Bennie Åkerfeldt tycker att det var på tiden.

– Vi är ungefär 50 000 romer i Sverige i dag. De första var resanderomer som kom hit på Gustav Vasas tid. På 1800-talet kom det en stor grupp från Rumänien, efter andra världskriget kom arbetskraftsinvandrade romer från olika delar av Europa.

Han berättar att den senaste stora gruppen var romer som flydde från kriget i Balkan. Bennie Åkerfeldt säger att om alla barn lär sig om romsk historia så kommer de också att se med andra ögon på sådant som händer idag.

– Sverige idag skäms över hur man hanterat romer genom tiderna. Det är viktigt att då ha människor som säger nej i tid och som kan vara med och skapa en ny framtid där alla får plats och där alla har samma värde, säger Bennie Åkerfeldt.

ANNONS
ANNONS