Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Matias Jönsson, Johanna Abrahamsson och Filip Borglund visade upp sina cirkuskonster på Ängås skola i Svanesund p fredag eftermiddag. Bild: Ingvar Spetsmark

Satsning på cirkus ska utveckla kulturskolan på Orust

Nu tas ytterligare ett steg för att utveckla kulturskolan på Orust. Inom de närmaste veckorna är det premiär för de grupper som ska ägna sig åt cirkus. Det är Uddevallas cirkusprinsessa Johanna Abrahamsson som anlitats för att leda undervisningen.

– Det här med rörelse är något som ligger i tiden och det är bra att barn och ungdomar har möjlighet att ägna sig åt något som främjar både psykisk och fysisk hälsa, säger Elisabeth Ahlberg-Lööf, rektor på Orusts kulturskola. Vi har tidigare diskuterat att satsa på cirkusgrupper och det är också föräldrar som framfört sådana önskemål. Nu har den här satsningen blivit möjlig tack vare ekonomiskt stöd från det lokala folkhälsorådet.

Ny inriktning

Den kommunala musikskolan har bedrivit verksamhet på Orust i närmare 40 år. Förra året ändrade musikskolan inriktning till en kulturskola.

Numera finns det möjlighet att lära sig att spela olika typer av instrument, sjunga, dansa, hålla på med drama och teater. Satsningen på cirkusskolegrupper innebär att kulturskolans verksamhet breddas ytterligare.

– Vi hoppas kunna ha cirkusskolegrupper under hela 2019, säger Elisabeth Ahlberg-Lööf.

Upptaktsmöte

På fredag eftermiddag var det upptaktsmöte för den här satsningen på Ängsås skola i Svanesund. Johanna Abrahamsson på Cirkusexpressen kom på besök tillsammans med jonglörerna Mattias Jönsson och Filip Borglund. De tre artisterna visade upp flera exempel på cirkuskonster med bland annat käglor och rockringar,

Ett antal vuxna och barn hade tagit tillfället i akt att komma till upptaktsmötet.

– Jag tycker verkligen att det här är en bra satsning, säger Harvinder Kaur som kommit till Ängås skola tillsammans med dottern Prabhjot Kaur som provade på cirkuskonsten med en snurrande tallrik på en pinne.

Provade på

Andra besökare provade på att rocka med flera rockringar på samma gång eller att jonglera med käglor. Givetvis fick de en hel del tips och råd.

– Det är meningen att vi ska börja med cirkusundervisningen med start i januari, säger Johanna Abrahamsson.

I nuläget kommer Abrahamsson att ha tio träffar med cirkusintresserade barn på Orust under våren. Men det kan bli en fortsättning till hösten.

Abrahamsson är sedan tidigare involverad i en satsning på cirkusskolegrupper på kulturskolan på Tjörn där det finns grupper som tränar luftakrobatik, jonglering och en mixgrupp som provar flera olika saker.